Trods års opmærksomhed fra Folketingets Ombudsmand og skiftende justitsministre går det kun én vej for voldsofre, der venter på erstatning: tilbage.
Fra 2015 til 2018 er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i Erstatningsnævnet, der behandler sager for blandt andre voldsofre, således steget fra 129 dage til 285 dage. Det viser helt nye tal fra Justitsministeriet.
”Sagsbehandlingstiden er bare blevet længere og længere. Det er meget belastende for ofrene og dybt betænkeligt, og det råbte jeg vagt i gevær om for flere år siden,” siger Helle Hald, der er bistandsadvokat for voldsofre og voldtægtsofre og partner i Sirius advokater.
Også politisk er der stor undren over, at sagsbehandlingstiden fortsætter med at stige. En af grundene er ifølge Justitsministeriet, at Erstatningsnævnet er i gang med at se på ældre sager, som tager betydeligt længere tid at behandle.
”Én ting er, at man bliver udsat for vold og måske ikke kan passe job eller studie, noget andet er så, at man ikke kan få erstatning inden for en overskuelig tid. Jeg synes ikke, at vi kan være det bekendt,” siger Peter Skaarup, formand for Folketingets Retsudvalg og gruppeformand i Dansk Folkeparti.
Heller ikke Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, er tilfreds:
”Jeg er meget overrasket over, at det fortsætter med at gå den forkerte vej. Vi er blevet lovet en ændring tidligere, men tiden er jo gået nu, så det eneste, jeg kan gøre, er, at tage det op med ministeren igen. For det er ikke holdbart for de mennesker, der ikke kan få en sag ud af verden, fordi de venter på en afgørelse,” siger Trine Bramsen.
Det er dog også et problem, som man er opmærksom på i Justitsministeriet. Ved den seneste finanslov er der sat penge af til at nedbringe sagsbehandlingstiden, som blandt andet betyder, at der vil blive ansat flere medarbejdere til Erstatningsnævnet. Det vil svare til en fordobling af årsværk sammenlignet med niveauet i 2017, skriver Justitsministeriet i forbindelse med fremlæggelsen af de nye tal.
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) kalder det også i en mail til Kristeligt Dagblad ”for dårligt, at der er så lange sagsbehandlingstider. Det kan vi ikke være bekendt over for ofrene. Det siger sig selv, at sagerne skal behandles effektivt, så man som borger, der har været udsat for kriminalitet, kan komme videre med sit liv”.
Han peger også på de flere ansættelser i Erstatningsnævnet.
”Samtidig med det fremsætter jeg senere på måneden et lovforslag, som blandt andet skal styrke og effektivisere behandlingen af offer- erstatningssager. Vi følger naturligvis området tæt og holder nøje øje med, hvordan de nye tiltag påvirker sagsbehandlingstiden. For det her skal blive bedre”.
Justitsministeriet tilføjer, at ansættelserne af de nye medarbejdere er på plads i løbet af første halvår af 2019.
Dansk Folkepartis Peter Skaarup tror, at midlerne på finansloven vil få en betydning for sagsbehandlings- tiden fremover.
”Samtidig har vi en tro på, at en ny organisation i Erstatningsnævnet kan være bedre til at prioritere sagerne, som virker til at sande til i dårlig kundeservice. Men der er også brug for, at vi hører justitsministeren, hvad der er status på baggrund af de nye tal,” siger Peter Skaarup.
Også Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, skyder på Erstatningsnævnet:
”Ventetiderne i Erstatningsnævnet er under al kritik. Mange advokater – mig selv inklusive – har følelsen af, at man ligesom leder efter problemerne i forbindelse med sagsbehandlingen,” siger han.
Erstatningsnævnet blev i 2017 flyttet til Viborg. Det siger ifølge advokat Helle Hald sig selv, at det har haft betydning, at man har flyttet Erstatningsnævnet, men det er ikke det eneste problem. Der er meget omkring sagsgangene, man kunne gøre anderledes, mener hun. Om Justitsministeriets lovforslag siger hun:
”Enhver form for ændring eller slankning af processen kan kun være til det bedre. For lige nu fungerer det virkelig dårligt, og jeg havde også gerne set flere skridt iværksat. For eksempel er der noget om ansøgningsproces, som er tung. Derfor tror jeg desværre også, at vi kommer til at diskutere sagsbehandlingstider igen.”
Helle Hald henviser til et eksempel med et voldsoffer, der havde fået en erstatning på 3,6 millioner kroner efter et overfald. Men på grund af ventetiden løb der så mange renter på, at erstatningen voksede med 400.000 kroner.
”Det er altså ikke kun et problem for ofrene, men også for statskassen,” siger hun.