29-årig forfatter vinder BogForums debutantpris

29-årige Fine Gråbøl vandt fredag debutantprisen ved BogFourm i København for sin roman "Ungeenheden".

Til årets BogForum deltager en lang række forfattere som Anders Matthesen, Jussi Adler Olsen og Helle Thorning-Schmidt. (Arkivfoto).
Til årets BogForum deltager en lang række forfattere som Anders Matthesen, Jussi Adler Olsen og Helle Thorning-Schmidt. (Arkivfoto). Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix.

Den 29-årige forfatter Fine Gråbøl blev fredag udnævnt til vinder af debutantprisen ved dette års Bogforum i København.

Det er Fine Gråbøls Roman "Ungeenheden", der sikrer hende prisen og de medfølgende 50.000 kroner.

Bogen blev udgivet i begyndelsen af 2021 og handler om en gruppe unge i psykiatrien og deres fælles liv på et bosted i København.

I juryens begrundelse blev der lagt vægt på, at Fine Gråbøls roman er både "poetisk og konstaterende".

- Lige så porøs og usikker en virkelighed Gråbøl skildrer, lige så sikkert og præcist skriver hun den frem. Det er overbevisende gjort. Hun kan både bevare det store overblik og gå ret i kødet på sit stof, står der i juryens begrundelse.

Ud over forfatterkarrieren læser Fine Gråbøl en kandidat i litteraturvidenskab på Københavns Universitet.

Fine Gråbøl vandt prisen foran Glenn Bech for "Farskibet", Maria Hesselager for ”"eg hedder Folkvi", Sebastian Nathan for "Honey Moon" og Søren Pilmark for "Varité. Laurits og Valdemar".

BogForum er Danmarks største bogmesse og har været afholdt siden 1992. I de første mange år blev BogForum afholdt i Forum på Frederiksberg, men siden 2012 er messen blevet afholdt i Bella Centeret i København.

Den populære bogmesse byder på en lang række arrangementer. Blandt andet deltager forskellige forfattere i interviews, diskussioner, højtlæsninger og signeringer.

Til årets BogForum kan læserne blandt andre møde Anders Matthesen, Jussi Adler Olsen og Helle Thorning-Schmidt.

BogForum er en populær begivenhed, som i 2019 havde næsten 40.000 besøgende.

I 2020 blev messen aflyst grundet corona-situationen.

Men allerede forud for BogForum 2021 er der blevet solgt mere end 27.000 billetter, og det forventes, at der sælges flere billetter i løbet af weekenden, oplyser messen.

/ritzau/