Prøv avisen

46.000 danskere hæver pensionen i udlandet

Flere end to milliarder danske pensionskroner blev sidste år sendt af sted til pensionister i udlandet

Et stigende antal danske ældre nyder pensionisttilværelsen i udlandet, og pensionskronerne rejser med dem. Pengene lander især i lande som Sverige, Norge, Tyskland og Spanien.

Sidste år sendte Pensionsstyrelsen lidt mere end to milliarder kroner ud i verden mod 775 millioner kroner i 2001, skriver Politiken.

I samme periode er antallet af pensionister i udlandet, der modtager danske pensionsydelser, steget fra 21.000 til 46.000, viser nye tal, som Politiken bringer.

- Vi vil i fremtiden se flere og flere EU-borgere, der har arbejdet i forskellige lande, og som derfor også sammenstykker deres pensioner fra forskellige lande, siger Christian Svendsen, kontorchef i Pensionsstyrelsen, til Politiken.

Selvom det også spiller ind, at der bliver flere og flere ældre, er udviklingen et overraskende klart signal om en ny bevægelse i arbejdslivet, mener professor ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen.

- Man bosætter sig ikke længere nødvendigvis i fædrelandet, men lige der, hvor man har det bedst. Vi bliver på en måde mere sigøjnere end de gamle fastgroede landmænd, som levede hele livet på samme matrikel, siger han til Politiken.

De fleste pensionister når dog ikke længere end til Sverige, der suverænt er det land, hvor der bliver udbetalt fleste danske pensionskroner - 608 millioner kroner alene i 2011. Det er især i det sydlige Sverige, de danske pensionister slår deres folder.

I top fem over lande, hvor der er flest, der hæver deres danske pension, ligger foruden Sverige også Tyskland, Norge, Spanien og Storbritannien.

Det er ikke nogen problemer i, at staten hvert år sender to milliarder til udlandet, mener økonom og direktør Jørgen Søndergaard fra SFI.

- Systemet er jo indrettet sådan, at Danmark i langt de fleste tilfælde har beskatningsretten til folke- og førtidspensionen.

- Desuden skal du huske på, at trafikken også går den anden vej, og der er personer i Danmark, der modtager pension fra udlandet, siger han til Politiken.