49 terriner til Katarina

Flora Danica-stellet var oprindeligt tiltænkt den russiske tsarina. I aften er der hammerslag over en stor samling af Danmarks fineste porcelæn

De første Flora Danica-stel blev lavet i 1788. I dag holdes auktion på internettet, hvor porcelænet sælges til højestbydende. --
De første Flora Danica-stel blev lavet i 1788. I dag holdes auktion på internettet, hvor porcelænet sælges til højestbydende. --. Foto: Simon Knudsen.

I aften lidt over syv kan et antal porcelænssamlere sende en venlig tanke til Katarina II af Rusland. Præcis klokken 19 falder hammeren nemlig i Bruun Rasmussens netauktion over en samling på mere end 100 enkeltdele af Danmarks fineste spisestel, Flora Danica. Den højeste vurdering tegner en rund terrin på fad sig for. Den regner auktionshuset med vil indbringe et sted mellem 20.000 og 30.000 kroner. Men det er også muligt at erhverve sig en asiet med en nydelig gul fjeldvalmue, og så skal man kun hoste op med 3000 kroner – hvis den altså holder vurderingsprisen.

At det lige er Katarina II, porcelænssamlerne skal tænke på, skyldes en sejlivet, men udokumenteret myte om, at det første Flora Danica-stel blev bestilt af den senere Frederik VI for at blive givet i gave til den russiske tsarina. De første dele af stellet var færdige i 1788, og da tsarinaen døde seks år senere, var Den Kongelige Porcelainsfabrik stadig i gang med bestillingen, for det var – og er stadig – et langsommeligt arbejde at håndmale de mange stykker porcelæn og forgylde de perlerillede kanter. Stellet kom derfor aldrig til Rusland, men blev i Danmark, og så kunne kongefamilien ellers forlyste sig med dets 1802 enkeltdele, som blandt andet indbefattede ikke mindre end 49 terriner.

Der er stadig over 1500 dele af det oprindelige stel tilbage, men det er nu ikke det, man kan købe hos Bruun Rasmussen. Katarinas stel befinder sig på Rosenborg og andre kongelige slotte og kommer ikke sådan i handlen, men i 1862 blev produktionen af det fornemme bordtøj genoptaget, fordi prinsen af Wales og den danske prinsesse Alexandra skulle have en standsmæssig bryllupsgave, og det hænder, at auktionshuset har en enkelt tallerken fra dengang under hammeren.

Aftenens katalognumre er dog af noget nyere dato, men de lyser stadig langt væk af kongelig pragt. Måske er det også derfor, at russiske rigmænd i stigende grad har fået øjnene op for det berømte stel.

De er dog blevet hjulpet godt på vej af Bruun Rasmussen, der på det seneste både har deltaget i en Flora Danica-udstilling i Moskva og bidraget med en artikel om stellet til et russisk tidsskrift. Auktionshuset håber bestemt på russisk deltagelse i den auktion, der slutter i aften, fortæller vurderingssagkyndig Charlotte Hviid.

Og hvis det bliver russerne, der løber med tallerkenerne, kan de sagtens dække op med dem, for de kan godt tåle at blive spist af, forsikrer hun – de kan bare ikke gå i opvaskemaskinen. Men så kan også russerne selvfølgelig sende Katarina II en venlig tanke, når de alligevel står der og vasker op.