Prøv avisen

Fem drikke, der giver dig varmen

I kulden er det rart med noget varmt at drikke. -

Kristeligt Dagblad anbefaler fem varme drikke: Indisk chai, caffé mocha, varm krydret hvidvin, kakao med et pift og hyldeblomst med ingefær

Sne og kulde er kommet til Danmark. Kristeligt Dagblad anbefaler her fem drikke at varme sig på.

Chai
Chai er det indiske ord for te. I Indien koges tebladene ofte med mælk, sukker og krydderier. Det giver en mild og rund smag. Her er en opskrift på chai for to personer:

Ingredienser:
1 ½ kop vand
½ stang kanel
8 stk. nelliker
8 stk. grøn kardemomme
2/3 kop sødmælk
6 tsk. sukker
3 tsk. sort te

Fremgangsmåde:
Vandet hældes i en gryde. Tilsæt kanel, nelliker og kardemomme. Bring det i kog. Læg låg over. Lad det simre ved svag varme i ti minutter. Tilsæt mælk og sukker. Kom herefter teen i og lad det simre et par minutter. Fjern gryden fra varmen, og lad det trække et øjeblik. Sigt så chaien over i varme kopper, og server den indiske chai.
Kilde: Imerco

Caffé Mocha
Kaffe findes i mange afskygninger, og kan man lide en mælket kaffe med en svag smag af chokolade, så er Caffé Mocha en mulighed. Her er en opskrift til én person:

Ingredienser:

Dobbelt espresso (7 cl) - kan erstattes med stærk kaffe
1-2 cl. Routin chokoladesirup
Steamet varm mælk (ca. 70°C)
Flødeskum og revet chokolade

Fremgangsmåde:

Tag et stort glas og hæld espressoen i glasset. Tilsæt chokoladesirup og den opvarmede mælk. Pynt kaffen med flødeskum og revet chokolade.
Kilde: Kaffeinfo

Varm krydret hvidvin
Hvis man vil tilføje lidt hvidvin til sin varme drik, er her en mulighed med en drik til seks personer.

Ingredienser:
2 dl vand
½ dl friskpresset appelsinsaft
85 g sukker (ca. 1 dl)
2 hele, tørrede ingefær (ca. 15 g)
1 hel kanel
2 hele nelliker
1 flaske hvidvin
1 dl hvid portvin
Halve appelsinskiver - som tilbehør

Fremgangsmåde
:
Kom vand, appelsinsaft, sukker og krydderier i en gryde. Lad det koge ved svag varme under låg i fem min. Tilsæt hvidvin og portvin og bring det til kogepunktet. Lad den krydrede hvidvin trække i fem min. Smag til og server den varme drik med en halv appelsinskive i hvert glas.
Kilde: Karolines Køkken


Varm kakao med et pift

Kakao er en klassiker, men kan få et lille pift med krydderier som her i en opskrift til fire personer.

Ingredienser:
2 spsk. kakao
4 spsk. sukker
2 spsk. vand
1 liter mælk
En hel stang kanel
3-4 hele nelliker
1-2 hele stjerneanis
Piskefløde til flødeskum - som tilbehør

Fremgangsmåde:

Rør sukker og kakaopulver sammen med vand i en gryde over middelvarme. Rør hele tiden til det koger. Tilsæt herefter mælk og krydderierne, og kog det hele op igen. Smag til. Si krydderierne fra og server med flødeskum til.
Kilde: Imerco

Varm hyldeblomst med ingefær
Sommerens kolde hyldedrik kan varmes op om vinteren. Prøv for eksempel denne opskrift til tre-fire personer. Ingredienser:
20 g ingefær
1 lime
1 vaniljestang
2 dl flydende honning
2½ dl koncentreret hyldeblomstsaft
1 l vand
2½ dl gin (kan udelades)
150 g gule rosiner

Fremgangsmåde:
Ingefæren skrælles. Skyld herefter limen, og skær den i skiver. Flæk vaniljestangen. Kom ingefær, lime og vaniljestang i en gryde sammen med honningen. Varm det hele op i gryden sammen med de øvrige ingredienser. Når det når kogepunktet, skrues ned for varmen. Lad det simre i en halv time. Smag til med honning og server den varme vinterdrik.
Kilde: Isabellas