50 år efter deres sidste tur herhjemme kører de danske sporvogne videre i Egypten

Sporvognene blev erstattet af busser og biler, men nu er de på vej tilbage i en anden form

Her ses en af de nyere ledvogne, som blev leveret fra 1960-1968, og som i dag kører videre i Egypten.
Her ses en af de nyere ledvogne, som blev leveret fra 1960-1968, og som i dag kører videre i Egypten. Foto: John Stæhr/Ritzau Scanpix.

Formand for Sporvejshistorisk Selskab og museumsleder for Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm Mikael Lund husker tydeligt lørdag den 22. april 1972, hvor linje 5-sporvognen kørte sin sidste tur fra Amager og til Nørrebro i København.

”Der var masser af folk på gaden og i sporvognen. Man kunne købe en særlig mindebillet fremstillet til lejligheden for den nette sum af fem kroner. Sporvognen var først færdig med at køre halvanden time efter, at det var planlagt, at den skulle stoppe, fordi så mange mennesker ville have en tur,” husker han, der var 23 år på tidspunktet.

”For os, som var sporvognsinteresserede, var det meget vemodigt. Og jeg tror også, at mange har fortrudt, at man nedlagde sporvognsnettet,” siger Mikael Lund.

I perioden fra 1960 til 1968 fik København leveret 100 nye splinternye såkaldte ledvogne, men i 1965 besluttede man altså at nedlægge netværket. Linjerne blev erstattet af busser.

En bus kunne opereres af en enkelt chauffør, mens en sporvogn skulle have to eller tre til at betjene den. Samtidig vandt biler indpas hos befolkningen. Fagforeningen var imod forhandlinger om, at nyere sporvogne kunne betjenes af en enkelt person, og så besluttede man fra politisk side at omlægge til busruter. De gamle sporvogne blev kørt på lossepladsen, mens de nyindkøbte blev solgt til Alexandria i Egypten.

”Og der kører de stadig. Jeg rejser gerne dertil for at besøge dem. Det er både lidt sørgmodigt, men også hjertevarmende at se, hvor glade de er for dem,” siger Mikael Lund.

Ifølge ham var det en fejl at nedlægge sporvognsnettet.

”Mange af gæsterne på museet bliver nostalgiske, når de ser sporvognene, og siger at 'vi aldrig skulle have nedlagt dem'. Vi kan se, de stadig kan køre i Alexandria. Hvis de skulle køre i Danmark i dag, ville man kunne have moderniseret dem ved at gøre det lettere for barnevogne og kørestole at komme ombord, men det er umiddelbart det eneste, de ville kræve,” siger han.

Der er stadig sporvogne i adskillige andre europæiske byer blandt andet i Wien, Berlin, Prag og Gøteborg. I hovedstadsområdet og Odense er sporvognen også på vej tilbage, og i Aarhus er det allerede sket. Nu om dage kaldes den godt nok en ”letbane”, men ifølge Mikael Lund er det ”grundlæggende det samme”.

”Jeg tror, man i fremtiden vil blive rigtig glad for, at man vælger at satse på sporvognen igen. De er miljøvenlige i den forstand, at de kører på strøm, men også fordi et godt kollektivt trafiknetværk betyder, at folk er mere tilbøjelige til at lade bilen stå,” påpeger han.

På Sporvognsmuseet Skjoldenæsholm bliver 50-årsdagen for den sidste tur med linje 5 markeret med maner. Allerede for år tilbage købte museet to sporvogne fra Alexandria, som altså var de samme, som kørte i København for et halvt århundrede siden.

Den ene af sporvognene er endnu ikke færdigistandsat, men da den kan køre, vil den køre præsentationskørsel uden passagerer hele dagen lørdag 23. april, hvor 50-års dagen markeres på Sporvognsmuseet.