60 år med dukketeater

Den 64-årige Sven-Erik Olsen er indehaver af den ene af verdens to dukketeaterbutikker. Den ligger på Østerbro i København og åbnede for to år siden

Poul Reumert har hovedrollen i det teaterstykke, som Sven-Erik Olsen opfører i øjeblikket. –
Poul Reumert har hovedrollen i det teaterstykke, som Sven-Erik Olsen opfører i øjeblikket. –. Foto: Leif Tuxen.

Jeg synes, at her skal være lidt huleagtigt. Det skaber den rigtige stemning til dukketeater, siger Sven-Erik Olsen, der tager imod i sin dukketeaterbutik, der ligger på Østerbro i København. Hans butik, der primært er oplyst af stearinlys og lampetter, består af tre lokaler. I det første er der en udstilling af særligt fine dukketeatre. De står side om side med modelteaterark og klippeark med dukker, som er til salg.

Det næste lokale fungerer som et lille bibliotek for bøger om blandt andet dukketeater og teaterhistorie. Dette rum fører så ind til det allerhelligste, et lokale, der er domineret af et stort dukketeater og stole til tilskuerne.

LÆS OGSÅ: Københavns Dukke Festival 2011

Dukketeatret er en kopi af Gamle Scene på Det Kongelige Teater og bygget af en af Sven-Erik Olsens klassekammeraters far. Alt er lavet i hånden, og det tog fem år at bygge det. Ad kringlede veje overtog Sven-Erik Olsen det for nogle år siden, og nu bruger han det til sine dukketeaterforestillinger.

Senere den dag, hvor Kristeligt Dagblad er på besøg,er der et fransk skuespil af Octave Mirbeau på repertoiret, og Sven-Erik Olsen er både dukkefører, lyd- og lysmand på forestillingen. I forestillingen, der er en bearbejdelse af et radioteater-stykke fra 1953, spiller Poul Reumert hovedrollen, og Sven-Erik Olsens kone, som er kunstner, har malet Reumerts ansigt på en af dukkerne.

Her kommer mange forskellige slags mennesker. De fleste er medlemmer af Dansk Modelteaterforening, men her kommer også mennesker, som bare er nysgerrige efter at se, hvad dukketeater er for noget, fortæller Sven-Erik Olsen. Han er uddannet grafiker og har drevet trykkeri i mange år. For to år siden solgte han sit trykkeri, og så realiserede han sin store drøm om at åbne en butik for dukketeater.

Der findes kun to butikker for dukketeater i verden, og den anden ligger i London. Det betyder, at der kommer mennesker fra hele Europa og fra USA her og køber ting til dukketeater, fortæller Sven-Erik Olsen.

Han har været medlem af Dansk Modelteaterforening i mange år og blandt andet været redaktør af foreningens blad. Desuden har han skrevet en bog om dukketeater, Dukketeater i Danmark, og så har han stiftet foreningen Oldfuxklubben, der også udgiver et tidsskrift om teaterhistorie og dukketeater.

Interessen for dukketeater har den 64-årige Sven-Erik Olsen haft de seneste 60 år.

Da jeg var fire år, kom min far hjem med et dukketeater, som han havde købt i et varehus på Nørrebrogade i København, og så var jeg helt solgt, fortæller Sven-Erik Olsen.

En stor del af hans barndom og ungdom blev brugt på dukketeater, dels med at spille dukketeater for sine klassekammerater og dels med at gå på besøg i dukketeaterbutikken Prior, som lå ved Rundetaarn i det indre København.

Da jeg skulle forloves, solgte jeg alt mit modelteaterudstyr for at få råd til forlovelsesringe, men jeg fortrød salget, så jeg begyndte igen at samle udstyr, og jeg spillede i flere år dukketeater for mine børn og andre interesserede, fortæller Sven-Erik Olsen.

De første dukketeatre så dagens lys i Tyskland og England omkring 1810. Her før fjernsynets tid opstod et behov for at gengive et teaterstykke hjemme, som man havde set på det rigtige teater, og næsten alle de klassiske dukketeaterforestillinger har da også udgangspunkt i de store teaterstykker. Det gælder for eksempel Gøngehøvdingen, Fyrtøjet og Robinson Crusoe.

Siden spredte traditionen sig, og dukketeatrets guldalder var i perioden 1880-1920.

Sven-Erik Olsen ved godt, at hans interesse er lidt altmodish, og hans egne børn har da også for længst tabt interessen for dukketeater. Når man spørger ham, hvorfor han bliver ved med at være så fascineret af de små teatre, lyder svaret:

Fordi jeg er en skør kugle.

Østervold Dukketeater, Stockholmsgade 35, 2100 København Ø. Læs mere på www.oldfux.dk.

Henrik Laursen er generalsekretær i Kristeligt Forbund for Studerende, som har kontakt med mange unge i gymnasiemiljøet og på et par af de videregående uddannelser. – Foto: Kristian Djurhuus.
Henrik Laursen er generalsekretær i Kristeligt Forbund for Studerende, som har kontakt med mange unge i gymnasiemiljøet og på et par af de videregående uddannelser. – Foto: Kristian Djurhuus. Foto: Leif Tuxen.