Prøv avisen

82.000 dansk mænd lider af inkontinens

Mænd, der lider af inkontinens, skammer sig så meget, at det ofte tager et år at komme til lægen

Det er så stor en skam for mænd at lide af inkontinens, at mange af dem får depressioner.

Det viser en stor fælles europæisk undersøgelse "Luts", der karakteriserer lidelsen som en skjult folkesygdom, der griber alvorligt ind i hverdagen og forringer livskvaliteten.

- Folk er simpelthen ikke klar over, at inkontinens ikke er noget, man bare bør acceptere, siger præsidenten for World Federation of Incontinent Patients, WFIP, Lynne Van Poelgeest.

- Mange kan komme deres problemer til livs med genoptræning eller de rette hjælpemidler, siger hun.

I Danmark lider 82.000 mænd af inkontinens. Det svarer til omkring fem procent af alle mænd over 20 år. Og næsten halvdelen - 40 procent - venter mere end et år med at gå til lægen.

Hos 90 procent af mændene er lidelsen psykisk belastende, viser Luts-rapporten, og nogle mænd tør end ikke bevæge sig uden for hjemmet, fordi de frygter at tisse i bukserne.

Området er så tabubelagt, at hovedparten ikke tør opsøge deres læge og fortælle om problemet. Når de endelig gør det, er det ofte deres kone eller kæreste, der tager initiativ til det.

- Mændene lider meget mere i forbindelse med inkontinens, end kvinderne gør. Præcis som med impotens er inkontinens tæt forbundet med mandighedsfølelsen, siger produktchef Trine Buch, SCA Hygiene Products.

- Mange mænd går helt alene med deres problem, og det sørgelige er, at de, som har størst behov for information og støtte, får den mindste hjælp.

Mange prøver at klare problemet med hjemmelavede løsninger eller bind beregnet til kvinder. De aner ikke, at der findes hjælpemidler designet specielt til mænd - eller hvor de skal få fat i disse hjælpemidler, viser rapporten.

Inkontinens blev behandlet på Globalt Forum om Incontinence i København, der med 450 deltagere fra 32 lande er verdens største konference om inkontinens.