Gruppepres og konservative kønsroller præger gymnasiefester

Når gymnasieelever afholder de såkaldte ”puttemiddage”, er det drengene, der dominerer. I flere tilfælde er det ensbetydende med udskejelser med seksuelle undertoner. Det skyldes en opvækst med for frie tøjler og en higen efter at være en rigtig mand, lyder det fra forskere

Adskillige gange de senere år er det kommet frem, at 1.g-piger, der har deltaget i en ”puttemiddag”, har følt sig krænket. Alligevel eksisterer traditionen og de kontroversielle udskejelser stadig.
Adskillige gange de senere år er det kommet frem, at 1.g-piger, der har deltaget i en ”puttemiddag”, har følt sig krænket. Alligevel eksisterer traditionen og de kontroversielle udskejelser stadig. . Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix/modelfoto.

Sut på en agurk, udfør en sexet dans og slik flødeskum af de ældre drenges bare maver. Altsammen, mens en gruppe af drenge står og hepper.

Ovenstående er blot nogle af de eksempler, der de seneste dage er kommet frem, som beskriver, hvordan de første fester for en række af landets gymnasieelever også tager sig ud. ”Puttemiddage” kaldes festerne, hvor 3.g.-drenge inviterer 1.g-piger – også kaldet ”puttere” – til et arrangement, som foregår uden for skolens område.

Adskillige gange de senere år er det kommet frem, at 1.g-piger, der har deltaget i en ”puttemiddag”, har følt sig krænket. Alligevel eksisterer traditionen og de kontroversielle udskejelser stadig. Men hvordan kan det være, at drengene fastholder denne adfærd?

Det er der flere grunde til, lyder det fra forskere. Ifølge Karen Sjørup, der er kønsforsker og lektor ved institut for Samfund og Globalisering ved Roskilde Universitet, er det ikke overraskende, at festerne især er et fænomen blandt de nordsjællandske gymnasieelever.

”De her kystbaneunge tror, at de kan tillade sig at gøre, hvad der passer dem over for andre mennesker. De er opvokset med alt for frie tøjler, og de ser op til den engelske kostskoletradition, som indeholder en masse ritualer, som gør, at de føler sig som ’særligt udvalgte’ med bestemte privilegier. Det har så bare resulteret i, at flere af dem i dag har seksuelt krænkende adfærd. På mange måder ønsker de at vise ulydighed over for hele MeToo-bølgen, fordi ingen skal bestemme, hvordan de opfører sig,” mener hun og påpeger, at det ikke altid har været sådan:

”Adfærden er tæt forbundet med de sociale medier, hvorved man kan komme hinanden utroligt tæt uden som sådan at være tæt. Der eksisterer i dag en form for distance mellem de unge mennesker, og derfor bliver drengene aldrig konfronteret med konsekvenserne.”

De unge drenges adfærd kan samtidig forklares med gruppepres. Det mener Christian Groes, antropolog og kønsforsker samt lektor ved Kultur- og Sprogmødestudier på Roskilde Universitet:

”De unge mennesker påvirkes af hinanden, og til eksempelvis puttemiddage kan der sagtens være tale om, at drengene gejler hinanden op til at gøre bestemte ting,” siger han og fortsætter:

”Det hænger sammen med frygten for at blive holdt udenfor. Det er kernen i det patriarkalske samfund, at der er en bestemt dominerende form for maskulinitet, og vil du føle dig som en rigtig mand i de her grupper, må du have en bestemt adfærd. Pigernes følelser tilsidesættes, for det er en præmis for at være en del af mandefællesskabet,” forklarer han og påpeger, at det ikke er ensbetydende med, at samme adfærd gør sig gældende til daglig.

Ifølge Jeanette Østergaard, der er seniorforsker ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) med speciale i unge og alkohol, ved man endnu ikke nok om, hvad der sker til puttemiddagene.

Men meget tyder på, at der er tale om en ekstrem seksualiseret adfærd, der støtter sig til en traditionel og konservativ kønsopfattelse, som vi også finder ekkoet af i andre sammenhænge som eksempelvis i de unges alkoholkultur.

”Det kunne tyde på, at der ikke er så mange alternativer til, hvordan man kan opføre sig til de her fester. Pigen skal være drengen underdanig, og hun skal underkaste sig, for viser hun ikke denne her meget seksualiserede side af sig selv, kan hun ikke være med,” siger hun og stiller sig selv spørgsmålet:

”Hvorfor er der et behov for, at disse ekstremt seksualiserede og traditionelle kønsroller er omdrejningspunktet for puttemiddagene?”

”Det er virkelig interessant og paradoksalt, for i dag er seksualitet bestemt italesat, og de unge piger reflekterer i høj grad over både seksualitet og kønsroller. Men her er der noget, der tyder på, at pigerne risikerer at blive dømt meget hårdt, hvis de ikke accepterer at repræsentere en meget stereotyp seksualiseret kvinderolle,” siger hun.