Abba svinger videre i computerudgave med 50 år på bagen

De fire svenskere bag supergruppen Abba får evigt computergenereret liv 50 år efter bandet debuterede

Abba efter at have sejret med sangen "Waterloo" i de svenske melodigrandprix i 1974.
Abba efter at have sejret med sangen "Waterloo" i de svenske melodigrandprix i 1974. Foto: Tt News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix.

Björn & Benny, Agnetha og Frida. Yderligere introduktion er for mange unødvendig. Det var under det bandnavn, at de unge svenskere begyndte at spille sammen for 50 år siden. 

Men navnet blev hurtigt ændret til bandmedlemmernes forbogstaver, og siden har verden lært dem at kende som Abba. 

Gennembruddet kom to år senere i 1974, da Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson og Anni-Frid Lyngstad vandt det internationale Melodi Grand Prix i engelske Brighton med sangen ”Waterloo”.

Fredag er de fire svenskere, som nu er i 70’erne, tilbage på scenen i London. Men de behøver ikke at være bange for at overanstrenge sig. Det hårde arbejde er overladt til de såkaldte Abbatars – et ord, der spiller på bandets navn og ordet avatar, som er computergenereret figurer.

Reklametrommerne vil vide, at de nye Abba-koncerter teknologisk går langt videre end de hologrammer, som bliver brugt i koncerter med gamle optagelser af blandt andre Elvis, Michael Jackson og Whitney Houston.

Til Abba er der bygget et helt nyt højteknologisk koncertsted nær det olympiske stadion i det østlige London.

De fire oprindelige medlemmer behøver blot at dukke op, vinke og hilse på til premieren, før de tager tilbage til deres økonomisk velpolstrede pensionisttilværelse, som nu bliver yderligere forsødet af deres computergenererede selv. Foreløbig sælges der billetter frem til begyndelsen af december. 

”Det er en måde at holde bandet i live som et fænomen,” siger den svenske forfatter og uofficielle Abba-historiker Carl Magnus Palm. Han har skrevet otte bøger om supergruppen, og yderligere to kommer i år for at markere de 50 år, siden grunden til Abba blev lagt. 

På et møde med international presse i London fortæller han, at de fire medlemmer altid har afvist at blive samlet igen – og konsekvent har sagt nej til at tage på turné, selvom de blev tilbudt astronomiske beløb. 

”De ville ikke tilbage på koncertscenerne, men blive hjemme og leve deres almindelige liv. Når bandet har sagt ja til dette projekt, så er det fordi idémagerne netop sagde, at bandet ikke selv skulle på turné. De to damer i bandet sagde til Benny Anderssons store overraskelse ja til at indspille to nye sange, som endte med at blive det nye album ’Voyage’ fra sidste efterår,” fortæller Carl Magnus Palm, der er så meget ekspert, at han nogle gange får mails fra gruppens medlemmer om, hvornår begivenheder fandt sted.

Den sidste rigtige koncert for et betalende publikum var i marts i 1980 i Japan. Året efter bød på en tv-koncert samt udgivelsen af det dengang sidste oprindelige studiealbum ”The Visitors”. I 1982 blev Abba officielt sat på pause efter et opsamlingsalbum, mens Björn og Benny begyndte arbejdet med musicalen ”Chess”.

Men Abba forsvandt aldrig fra folks bevidsthed. Der var kopibands, sange i film og ikke mindst musicalen ”Mamma Mia”, som igen blev til to film.

Ifølge australske Ian Cole, der er forfatter til bøger om Abbas sangtekster, så handler det i bund og grund om, at musikken er god, og at der musikalsk er fokus på detaljerne. 

”De tidlige sangtekster er ikke så sofistikerede. Det er meget ”ham” og ”hende”. Men fra albummet ”Arrival” fra 1976 kom der mere dybde teksterne, og der er sange om parforhold, og hvordan en datter forsvinder mellem hænderne på forældrene, da hun flytter hjemmefra,” forklarer Ian Cole, der har været fan, siden han hørte sangen ”Mamma Mia” som dreng i Australien i 1975.