Abekopper er kommet til Danmark: Her er, hvad du skal vide

Virussen abekopper har for første gang gjort sit indtog i Danmark, men hvad er det egentlig for en sygdom? Er den farlig? Og hvor bekymret skal man være? Kristeligt Dagblad har samlet svarene her

Symptomer på virussen abekopper indebærer blandt andet udslet med små røde knopper, der bliver til virusfyldte blærer som brister, smitter og heler med ar-dannelse.
Symptomer på virussen abekopper indebærer blandt andet udslet med små røde knopper, der bliver til virusfyldte blærer som brister, smitter og heler med ar-dannelse. Foto: Cdc/Reuters/Ritzau Scanpix.

Mandag eftermiddag blev det første danske tilfælde af virussygdommen abekopper bekræftet. Manden, der er testet positiv, har været på Gran Canaria og begyndte at udvise symptomer efter sin rejse. Ifølge ritzau er han nu isoleret i sit hjem. 

Det er ikke så forfærdeligt længe siden, at verden sidst har oplevet et virusudbrud med enorme konsekvenser til følge, og derfor sidder flere måske og afventer svar på spørgsmål om situationens alvor. 

Kristeligt Dagblad har talt med Anders Fomsgaard, professor og overlæge fra Statens Serum Institut, samt samlet viden fra Sundheds- og Ældreministeriet og videnskabelige artikler for at give svar på nogle af de mest udbredte spørgsmål om den nye virus. 

Hvor stort er problemet indtil videre? 

Der er et stærkt stigende antal tilfælde i Europa. Over 80 tilfælde er fordelt på flere lande i den vestlige verden, herunder Portugal, Spanien, Storbritannien, Tyskland, Sverige, Belgien, Frankrig, Australien, USA, Canada og nu Danmark.

Smitten ses især hos mænd, der har sex med mænd. Smitteudbrud er blandt andet set i forbindelse med Pride-arrangementer, altså arrangementer der hylder forskellighed og lgbt-miljøet. For eksempel undersøger man lige nu sammenhængen mellem smitteudbrud i Spanien og en Pride-begivenhed på Gran Canaria.

Man antager, at smitten helt tilfældigt har ramt denne gruppe, hvorfra tætte seksuelle kontakter og begivenheder som Pride-arrangementer med mange deltagere har givet dette smittemønster og denne udbredelse på tværs af landegrænser. 

Hvad er symptomerne på abekopper?

Symptomerne indebærer pludselig feber og kulderystelser, muskelsmerter, hævede lymfeknuder, og efter et par dages sygdom begynder man at få udslet med små røde knopper, der bliver til virusfyldte blærer som brister, smitter og heler med ar-dannelse.

Inkubationstiden, altså tiden fra hvornår man er smittet, til man begynder at udvise symptomer, er cirka 10 dage.

Sygdommen tager 2-4 uger og går over af sig selv.

Hvordan smitter abekopper?

Virussen hører til samme virusfamilie som kopper, men smitter ikke lige så meget. Så vidt det vides, smitter virussen kun gennem personer, der udviser symptomer. Den smitter altså ikke, ligesom man så det ved covid-19, gennem personer, der ikke viser tegn på sygdom. Helt konkret smitter den via det, der kaldes dråbesmitte ved tæt ansigtskontakt, samt sekreter som blod, sved og sæd. Sygdommen kan også smitte fra udslettet til for eksempel sengetøj og til en ny person derefter.  

Hvordan kan man beskytte sig mod sygdommen?

Eftersom abekopper smitter via dem, der udviser symptomer på sygdommen, anbefaler Anders Fomsgaard, professor og overlæge fra Statens Serum Institut, at man undgår tæt kontakt til syge smittede. 

Er abekopper farlig? 

Man kan potentielt blive "temmelig syg", siger Anders Fomsgaard, professor og overlæge fra Statens Serum Institut, men alle, der har været syge i det aktuelle udbrud, har haft et relativt mildt forløb. 

Sygdommen er dødelig i omkring 1-3 procent af tilfældene. Sundheds- og Ældreministeriet skriver på ministeriets hjemmeside, at "langt de fleste patienter forventes i et sundhedsvæsen som det danske at komme sig helt."

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) siger desuden, at sundhedsmyndighederne ikke forventer udbredt samfundssmitte i Danmark. 

Er nogle mere udsatte end andre?

Sygdommen er på fremmarch i Afrika især blandt børn og unge, som ikke er vaccineret mod kopper. Koppevaccinen kryds-beskytter mod abekopper. 

Hvor kommer sygdommen fra? 

Virussen menes oprindeligt at komme fra gnavere i Afrika, som har smittet aber og mennesker. 

Kilder: Anders Fomsgaard, professor og overlæge fra Statens Serum Institut, videnskab.dk, ritzau, Sundheds- og Ældreministeriet.