Prøv avisen

Aber afslører venskabets oprindelse

Vores venskaber er mere naturbestemte, end man skulle tro. Foto: .

Vores venskaber er mere naturbestemte, end man måske lige skulle tro. Det videnskabelige magasin New Scientist har således samlet den nyeste forskning i chimpansers sociale relationer og konkluderer, at man her kan finde kimen til og kernen i menneskelige venskaber.

Forskere har for første gang observeret vilde chimpanser i Senegal, der deler mad og redskaber til gengæld for beskyttelse eller sex. Nogle steder giver aberne tingene fra sig udelukkende for at opretholde et socialt sammenhold. I Elfenbenskysten har chimpanser ligefrem udviklet en slags marked, hvor de især udveksler mad, hårpleje, beskyttelse og sex.

LÆS OGSÅ: Venskabet gjorde mennesket dominerende

Chimpansers sociale interaktion er ikke tilfældig. Meget er baseret på hukommelse og længerevarende relationer, forklarer Christophe Boesch fra Planck Instituttet for Evolutionær Antropologi i Leipzig, Tyskland.

ligesom flere andre forskere mener han, at netop denne adfærd også karakteriserede de tidligste mennesker. Siden har vi så forfinet den, i takt med at vores hjerner blev langt mere komplicerede end de andre abearters. Men grundelementerne i vores venskabsformer kan altså føres flere millioner år tilbage i tiden, og det er stærkt interessant, mener professor i social- og personlighedspsykologi på Aarhus Universitet Henrik Høeg-Olesen. For det viser, at venskabet ikke blot er en kulturel konstruktion. Det ligger programmeret dybt i vores natur.

Evolution handler ikke bare om den stærkes lov. Sociale og altruistiske egenskaber, hvor vi rækker ud efter hinanden, har været en del af os fra starten og har overlevet, fordi de er hensigtsmæssige. Men de kræver gensidighed. Vi bemærker, når vi giver mere, end vi får det er arven fra aberne. Og det er en påmindelse om, at godt venskab er hårdt arbejde, siger han.