Prøv avisen

Abort-kommentar viser, at Venstre nu ser Kristendemokraterne som en reel trussel

”Jeg er ked af, hvis det kommer som en overraskelse for dig, men jeg sidder ikke og hører P1 i løbet af valgkampen. Jeg faldt over det her tweet i går, og så reagerede jeg på det ud fra den overraskelse, jeg rent faktisk følte, da jeg så, at Kristian Andersen erklærede sig som modstander af den fri abort," siger Kristian Jensen (V). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Finansminister Kristian Jensen (V) langer pludselig ud efter kristendemokraten Kristian Andersens modstand mod fri abort. Venstre ser nu Kristendemokraterne som en trussel og vil ramme, hvor de er svagest, siger politisk kommentator. Finansministeren afviser taktiske overvejelser

”Seriøst? I 2019??”.

Sådan skrev finansminister Kristian Jensen (V) tirsdag aften på det sociale medie Twitter som et modsvar til en artikel fra regionalkanalen TV Midtvest om, at Kristian Andersen fra Kristendemokraterne, folketingskandidat i Vestjylland, er og altid har været imod fri abort.

De to er opstillet i samme kreds, hvor Kristendemokraterne har sat alt ind på at vinde et kredsmandat, der kræver cirka 18.000 stemmer. Strategien i den mission er at kapre så mange stemmer som muligt fra Venstre.

Derfor er finansministerens kommentar ren taktik, for i Venstre ved man, at Kristian Andersens holdning til abort er kontroversiel blandt vælgerne, siger Jarl Cordua, borgerlig politisk kommentator og medlem af Venstre.

”Det er et forsøg på at angribe der, hvor Kristendemokraterne er svagest. Det er selvfølgelig, fordi man føler sig truet af dem. Måske ikke så meget for, om de kommer ind, men om de stjæler stemmer fra Venstre. Det kan ikke tolkes på anden måde,” siger Jarl Cordua.

Kristian Andersen vil ikke vurdere, om Kristian Jensens kommentar er taktisk. Men, siger han, hvis den er, vinder den formentlig ikke særlig stor genklang i Vestjylland.

”Der er så meget andet politik, han kan kommentere på. Hvorfor han lige kommenterer på den del, og hvorfor det er vigtigt for ham, skal jeg ikke gøre mig klog på. Jeg tror i virkeligheden, at der er rigtig mange mennesker, der har stor sympati for, at vi skal prøve at have en større rådgivning omkring abort, således at vi kan få endnu flere mennesker til at træffe et kvalificeret valg. Det tror jeg også, der er mange Venstre-vælgere, som er enige i,” siger Kristian Andersen.

Det er ikke første gang, at Kristian Andersen udtaler sig om sin holdning til fri abort, men det er første gang, at en fremtrædende Venstre-politiker, sågar en finansminister, reagerer direkte på det i valgkampen. Jarl Cordua mener, at de seneste meningsmålinger, hvor Kristendemokraterne står til fremgang, har skabt nervøsitet i Venstre.

”Kristendemokraterne er ved at blive farlige. Og nu handler det for Venstre om at få hvert et mandat i hus,” siger han.

Kristian Jensen afviser selv, at hans udmelding har et taktisk formål.

De her holdninger har cirkuleret blandt flere kristendemokrater, og Kristian Andersen var for en uge siden ude med samme melding på radiokanal P1. Hvorfor er det først nu, du reagerer på det?

”Jeg er ked af, hvis det kommer som en overraskelse for dig, men jeg sidder ikke og hører P1 i løbet af valgkampen. Jeg faldt over det her tweet i går, og så reagerede jeg på det ud fra den overraskelse, jeg rent faktisk følte, da jeg så, at Kristian Andersen erklærede sig som modstander af den fri abort.”

Kristendemokraterne og Kristian Andersen går benhårdt efter kredsmandatet i Vestjyllands Storkreds, hvor du også selv er opstillet. Er det her et taktisk forsøg på at udstille Kristendemokraterne, hvor de er svage?

”Jeg tror egentlig ikke, jeg havde så mange taktiske overvejelser. Mere en nysgerrighed, også efter at have læst artiklen, hvor han slår fast, at det er den fri abort, han er modstander af.”

Men Kristendemokraterne går jo fremad og ligger over spærregrænsen i flere meningsmålinger. Er I begyndt i Venstre at opfatte dem som en trussel?

”Nej, det synes jeg egentlig ikke. Selv hvis de fik det bedste valg, de har haft, ville de stadig være langt fra et kredsmandat. Så jeg tror ikke, at de vinder et kredsmandat. Jeg kan godt forstå, at de kæmper for at nå over spærregrænsen. Det ville jeg også gøre, hvis jeg var kristendemokrat. Men selv i forhold til de valg, de har fået, er de meget langt fra at få et kredsmandat.”

Kan du være nervøs for stemmespild?

”Det er der jo altid. Det var der også sidste gang. Jeg tager bare som et faktum, at der kommer noget stemmespild. Så må vi se, hvor stort det stemmespild bliver, og om det får indflydelse på, hvordan balancen bliver på Christiansborg. Det kan vi ikke sige. Men sådan er det jo, når der er mulighed for, at partier stiller op til valg og ikke sikkerhed for, at de bliver valgt. Det skal man ikke ømme sig over,” siger Kristian Jensen.