Prøv avisen

Abortmodstandere griber til aktivisme med aktion i Aarhus

I 2015 hængte organisationen "Retten til Liv" valgplakater som denne op i Aarhus. Natten til lørdag satte de klistermærke op rundt omkring i samme by.

Det er svært at få abort på dagsordenen ad traditionelle veje, mener anti-abortforening, der derfor i weekenden stod bag aktion med det formål at ”skabe røre”. Men abortdebatten får plads, mener jordemoderformand

I al hemmelighed plastrede anti-abortforeningen Retten til Liv natten til lørdag 20.000 klistermærker op i Aarhus med et budskab mod abort. Klistermærkerne er en tegning af et foster med en taleboble og forskellige udsagn. For eksempel:

”Pssst! Efter 3 uger begynder mit hjerte at banke!”

Aktionen var en del af foreningens såkaldte ”Hviskebarnskampagne” og var indtil lørdag hemmelig. Organiseringen af den var foregået via mund til mund-kommunikation og gennem en hemmelig Facebook-gruppe.

Ifølge Ellen Højlund Wibe, der er Retten til Livs landssekretær, var der to formål med at holde aktionen hemmelig. Dels ønskede man at undgå aktivistiske modstandere, dels skulle kampagnen ”provokere” og ”skabe røre”, som det hedder i dens vision.

”Vi tænkte, at det simpelthen ville være mere effektfuldt, hvis folk stod op lørdag morgen og så de mange klistermærker uden at have læst en masse om det i medierne på forhånd. Selvfølgelig handlede det også om, at vi gerne ville have fred og undgå, at debatten blev afsporet på forhånd. Men mest af alt var det på grund af effekten,” siger hun.

Foreningen forsøger at nå længere ud med opsigtsvækkende kampagner som denne, fordi den oplever, at det er svært at få abort på dagsordenen ad traditionelle veje, tilføjer landssekretæren. Hun og andre medlemmer skriver for eksempel jævnligt debatindlæg til aviserne, men de bliver afvist gang på gang, siger hun.