Prøv avisen

ADHD-børn mister medicin

Medicin er en forudsætning for, at nogle børn med adhd kan gå i en almindelig folkeskole, advarer forældre og interesseorganisation efter at flere kommuner har fjernet medicintilskud. Modelfoto: Colourbox.com. Foto: HERVE PETITBON

Kommuner fjerner medicintilskud til børn med ADHD. Forældre frygter, at børnene ikke længere kan gå i almindelig folkeskole

"Dit barn er så velfungerende, at vi fjerner tilskuddet til hans medicin."

Den melding får en del forældre til børn med ADHD fortiden fra deres kommune og det er ikke småpenge det handler om. Medicinen kan koste flere tusinde kroner om måneden, og er ofte forudsætningen for, at børnene kan fungere i hverdagen, skriver DR København.

Charlotte Stage er enlig mor til tvillingedrenge på 13 som begge har ADHD. Siden drengene var seks, har hun fået knap 6000 kroner om året i kommunalt tilskud til den dyre ADHD medicin, der hjælper dem fungere i hverdagen. Men da hun for nylig kom hjem fra ferie modtog Charlotte Stage fra Taastrup et brev fra sin kommune.

"De skriver, at vi ikke længere er berettiget til medicintilskud, og at det er fordi børnene kan rummes i den almindelige folkeskole", fortæller hun til DR København

Men til februar må Charlotte Stage selv finde pengene til tvillingernes ADHD medicin. Den melding havde Charlotte Stage svært ved at forstå. Den dyre ADHD medicin er jo netop forudsætningen for, at børnene kan klare hverdagen i en almindelig folkeskoleklasse.

"I mine børns tilfælde i hvert fald fundamentet for at de kan gå i folkeskole, hvis de ikke fik medicinen ville de få koncentrationsbesvær og indlæringsvanskeligheder", siger hun.

Tåstrup kommune oplyser, at de fjerner medicintilskuddet efter en principafgørelse i den sociale ankestyrelse. I den sag mistede en familie fra Silkeborg medicintilskud, fordi deres ADHD ramte barn, er så velfungerende, at det kan klare sig i en folkeskole.

Men det er ulovligt siger ADHD foreningen, som har lignende sager fra blandt andet Hillerød. En kommune må ikke bruge en afgørelse i en anden sag, som grund til at fjerne medicintilskuddet til Charlotte Stages børn, siger ADHD foreingens direktør Anne Worning.

"Man får jo på fornemmelsen, at familier med handicappede børn, bliver jagtet rundt i manegen fordi kommunerne ikke har styr på deres økonomi. Det er helt urimeligt", siger hun til DR København.

ADHD Foreningen opfordrer alle familier, der mister medicintilskud til at klage over deres kommune. Mange af dem vil nemlig få medhold.

"Men det er jo langt fra alle familier, der magter at klage, og så slipper kommunen jo for at betale tilskud til dem. Man kan godt få på fornemmelsen at kommunerne sidder og tænker "Går den, så går den" ", siger Anne Worning til DR København.