Advokat: Det giver ingen mening, at drabsdømt skal sidde indespærret i 36 år

Livstidsfangen Seth Sethsen gør endnu et forsøg på at blive løsladt. Hans advokat, Torben Dyring Kledal, peger på, at ingen andre livstids-dømte har siddet så længe

I 1986 blev Seth Sethsen idømt fængsel på livstid for at have begået drab på en taxachauffør i forbindelse med et mislykket røveriforsøg. Seth Sethsen har nu siddet i fængsel i 36 år.
I 1986 blev Seth Sethsen idømt fængsel på livstid for at have begået drab på en taxachauffør i forbindelse med et mislykket røveriforsøg. Seth Sethsen har nu siddet i fængsel i 36 år. . Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

I 1986 blev Seth Sethsen idømt fængsel på livstid for at have begået drab på en taxachauffør i forbindelse med et mislykket røveriforsøg. Seth Sethsen har nu siddet i fængsel i 36 år, og du vil som hans forsvarer argumentere for, at han bør løslades, når sagen kommer for Østre Landsret i løbet af de kommende uger. Hvorfor?

Proportionaliteten mellem den forbrydelse, han har begået, og den straf, han har afsonet, har for længst passeret sidste salgsdato. Det giver ikke mening at sidde indespærret i 36 år, fordi man har slået en person ihjel. De fleste livstidsdømte løslades efter 12 til 16 år. Det Bandidos-medlem, som i 1996 blev idømt livstid for at have dræbt to og såret 18 efter at have affyret en panserværnsraket mod et klubhus, blev løsladt efter 18 år. Palle Sørensen, der myrdede fire politifolk, sad 33 år i fængsel. Der er kun en mand, der har siddet længere i fængsel end Seth Sethsen, og det er Naum Cornevski, der i 1984 skød to drenge på Amager, men han er forvaringsdømt på grund af psykisk sygdom, så det er en anden sag.

Hvordan har de mange år bag tremmer påvirket Seth Sethsen?

Han er 65 år, og det påvirker ham rigtig meget, at alle andre bliver løsladt, mens han stadig er indsat og ikke aner, hvornår han kommer ud. Han har udendørs arbejde, hvor han passer fængslets arealer. Han drømmer om at få et liv i frihed, hvor han kan lave småting med sine hænder og passe sig selv.

Kriminalforsorgens påstand er, at han er farlig og derfor bør mentalundersøges. Det afviser Seth Sethsen. Er det ikke rimeligt, at han accepterer en undersøgelse?

Det kan du sige, men han har så mange gange oplevet, at Kriminalforsorgen har bedt om at få lavet en ny undersøgelse, hvis den undersøgelse, der blev foretaget, ikke gav det ønskede resultat. Et andet spørgsmål er, hvorfor han skal underkastes en mentalundersøgelse, når han ikke er psykisk syg.

Hvilken interesse skulle Kriminalforsorgen have i at beholde en ufarlig mand i fængsel?

Det må du spørge Kriminalforsorgen om. Jeg har ikke kunnet få noget svar. Da vi forsøgte at få ham løsladt i 2018, fastslog Landsretten, at Seth Sethsen inden løsladelse skulle igennem et udslusningsforløb med uledsaget udgang. Men foreløbig har han kun fået ledsaget udgang, hvor han følges af to betjente. Han er i hverdagen super høflig, vellidt og er kommet ud af sit misbrug. Der var en episode i 2020, hvor han fik tre dage i strafcelle efter en kontrovers med anden indsat. Lige nu strander løsladelsen på, at han ikke har været igennem et udslusningsforløb, som han aldrig er blevet tilbudt.

Du har været hans forsvarer siden 2018. Hvorfor gik du ind i sagen?

Jeg har det sådan, at uanset hvad folk er dømt for, så har de krav på at blive behandlet lige for loven. Selvom de har begået forfærdelige forbrydelser, har de stadig krav på at blive behandlet ordentligt og have en person, der taler deres sag. Det er et grundliggende princip i vores retssamfund. På et tidspunkt må man sige, at en fange har betalt sin gæld til samfundet.

Påvirker sagen dig personligt ?

Nej. Det, der påvirker mig personligt, er, at samfundet holder en person indespærret i 36 år uden gyldig grund. Det påvirker mig også personligt, at vi er kommet derud, hvor en indsat skal have en advokat for at få opfyldt sine rettigheder i fængslet. Han kan godt lide at skrive, men kan ikke gøre det med hånden på grund af gigt, så i øjeblikket kæmper vi for, at han kan få en skrivemaskine. Et fængsel skal ikke være et hotelophold, men omvendt skal mennesker, der er indespærret døgnet rundt, også have mulighed for at foretage sig noget.

Hvad laver du i fritiden, når du skal slippe dit arbejde?

Jeg spiller golf. Det er en god afslapning for hovedet, man kommer ud i naturen, får frisk luft og kan tage sig den tid, det tager at spille.