Ældre er mere hjælpsomme end unge

Personer over 50 år er mere tilbøjelige til at hjælpe familie, venner og bekendte, end det er tilfældet for yngre generationer, viser undersøgelse

Selvom de ældre generationer er hjælpsomme, er det de færreste, der omvendt modtager hjælp, viser undersøgelsen. Det er således kun én ud af fire i aldersgruppen fra 50 år til 89 år, der inden for den seneste måned tilsvarende har modtaget hjælp.
Selvom de ældre generationer er hjælpsomme, er det de færreste, der omvendt modtager hjælp, viser undersøgelsen. Det er således kun én ud af fire i aldersgruppen fra 50 år til 89 år, der inden for den seneste måned tilsvarende har modtaget hjælp. Foto: Polfoto.

Farmor træder gerne til, når børnebørnene skal passes, men når hendes have skal ordnes, er der ikke tilsvarende hjælp at hente blandt familiens yngre medlemmer.

Det er konklusionen på en af flere undersøgelser i Ældre Sagens Fremtidsstudie, der offentliggøres i dag.

Hos Ældre Sagen har man blandt andet undersøgt, hvordan forskellige generationer hjælper hinanden med hverdagsopgaver som eksempelvis børnepasning, kørsel og vedligeholdelse af hus og have.

Undersøgelsen viser, at 6 ud af 10 i aldersgruppen fra 50 år til 89 år inden for den seneste måned har hjulpet familie, venner eller bekendte, som de ikke bor sammen med. Når så mange har hjulpet deres omgangskreds med praktiske gøremål, skyldes det ifølge chefkonsulent i Ældre Sagen Margrethe Kähler, at ”lykken bor i familien” for de ældre generationer.

”Til trods for vidtforgrenede familier og skilsmisser er familien stadig deres vigtigste prioritet. Det gælder både 68-generationen, som er vokset op med stærke fællesskabsværdier, og de, der var børn under krigen, som har lært vigtigheden af at holde sammen og om civilsamfundets betydning,” siger Margrethe Kähler.

Fra 1965 og frem begyndte særligt de unge gifte kvinder at komme ud på arbejdsmarkedet, hvilket medførte mange skilsmisser.

”Mændene var nemlig ikke oppe på dupperne”, når det kom til at hjælpe med det huslige, fortæller Margrethe Kähler. Derfor er mange fra den generation meget bevidste om, hvilken betydning det kan have for deres børns ægteskab, hvis de kan aflaste dem en smule.

”I dag blandt unge mennesker har begge parter travlt med karriere, og det er en stor belastning for familierne. Ved at hjælpe i dagligdagen med eksempelvis børnepasning kan ældre holde hånden under børnenes ægteskab.”

Selvom de ældre generationer er hjælpsomme, er det de færreste, der omvendt modtager hjælp, viser undersøgelsen. Det er således kun én ud af fire i aldersgruppen fra 50 år til 89 år, der inden for den seneste måned tilsvarende har modtaget hjælp. Det skyldes, at langt de fleste ”hjælper nedad”, som betyder, at de hjælper yngre generationer.

Det ser Margrethe Kähler ikke som et tegn på, at de ældre bliver overladt til sig selv, men derimod at de er så sunde og raske, at de på mange områder er i stand til at klare sig selv, hvilket familieforsker Per Schultz Jørgensen er enig i.

”Langt de fleste i dag har et godt ældreliv, som giver dem et overskud, der kommer civilsamfundet til gavn,” siger Per Schultz Jørgensen.

Han mener, at det er en helt naturlig reaktion, at man først og fremmest hjælper sine børn frem for sine forældre. Vi har nemlig en ”iboende forældreansvarlighed”, der giver os en trang til at hjælpe vores børn gennem hele livet, fortæller han.

Når vi i Danmark hellere vil hjælpe vores børn end vores forældre, skyldes det også, at vi i Danmark mangler en ordentlig familiepolitik, fortæller Per Schultz Jørgensen. Han peger blandt andet på det lave antal af omsorgsdage.

”Når familien er presset, så er det bedsteforældrene, der er nødt til at træde til. Omvendt hjælper de yngre generationer ikke familiens ældre i samme grad, fordi vi har indrettet et samfund, der gør, at langt de fleste mener, at det er kommunens opgave,” siger Per Schultz Jørgensen.

Han forventer dog trods alt, at når nutidens ungdom en dag bliver gammel, vil de være lige så hjælpsomme, som de ældre er i dag.

”De ældre generationer er båret af værdier som fællesskab og loyalitet, som lader til at være lidt på retur blandt yngre mennesker, som er mere individualistiske. Men det er naturgivent, at vi hjælper vores børn. Så jeg er overbevist om, at de ældre generationer vil være lige så hjælpsomme i fremtiden.”