Ældre hjemløse bor på herberg i længere tid

Selvom det ligger i ordet ”hjemløs”, at man ikke har et hjem, er der flere ældre hjemløse, der i dag bor på herberg i længere tid end for 10 år siden, viser nye tal. Det skyldes især boligmangel, mener flere

Der er i alt registreret 6431 hjemløse i Danmark.
Der er i alt registreret 6431 hjemløse i Danmark. Foto: Sofie Mathiassen / Ritzau Scanpix.

I dag er det FN’s internationale fattigdomsdag, som i Danmark markeres som en hjemløsedag. Og selvom hjemløse er på gaden for at gøre opmærksom på de sociale problemer, de har, er der også sket forandringer. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at hjemløse mænd, der er over 50 år, bliver boende på herberg og forsorgshjem i meget længere tid, end de gjorde for 10 år siden. Faktisk er andelen af hjemløse, der bor på herberg og forsorgshjem mellem 4 og 12 måneder om året, steget med 62 procent, viser de nye tal.

”Overordnet synes jeg, det er bekymrende, at den gruppe, der er allermest udsat og har været på gaden i lang tid, også bor på herbergene i lang tid, for der er rigtig langt tilbage til det, vi andre vil kalde et normalt liv,” siger Bo Heide-Jochimsen, der er daglig leder af Projekt Udenfor, som indsamler og udbreder viden om hjemløshed.

Stigningen skyldes blandt andet, at der er 1433 flere hjemløse i dag, end der var for 10 år siden. Men også andre faktorer har betydning.

”Tallene tyder også på, at det er blevet vanskeligere at få de ældre videre ud af hjemløsheden. Det kan være fordi, der mangler varige botilbud eller støttemuligheder i egen bolig,” skriver Lars Benjaminsen, der forsker i hjemløshed for VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, til Kristeligt Dagblad.

Bo Heide-Jochimsen kan ikke udelukke, at de længere ophold på herberg i de store byer skyldes manglen på billige boliger. Men han mener også, at der er andre ting på spil.

”Jeg er helt sikker på, at hvis kommunerne selv skulle betale og ikke fik refusion, så ville der være en helt anden lyst til at få borgerne videre. Hvis man selv skulle betale hele regningen for at have dem, så er jeg helt sikker på, at man fandt andre løsninger,” siger han.

Jakob May, der er formand for Sammenslutningen af Boformer for Hjemløse, tror ikke på den antagelse. Han mener tværtimod, at det ville være billigere for kommunerne, hvis de hjemløse boede i egen bolig frem for i midlertidige boformer. Ifølge ham er årsagen til de lange ophold på herberg mangel på billige boliger og forskellige boligtyper.

”Vi har en generel udfordring på boligmarkedet i Danmark. Der mangler adækvate boliger. Det vil sige boliger af en vis lille, rimelig størrelse til en husleje, der faktisk kan betales. Måske især i de store byer,” siger han.

Derfor glæder han sig til, at Sammenslutningen af Boformer for Hjemløse snart skal have et møde med både socialminister Astrid Krag (S) og boligminister Kaare Dybvad (S), hvor de skal diskutere boligmanglen. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra boligministeren eller Kommunernes Landsforening.