Flere ældre dyrker et cool og moderigtigt look

Den tid, hvor man blev mere anonym med alderen, er ovre. Aldersbegrebet er under opløsning - også i modeverdenen, mener eksperter

Ældre kan være lige så toneangivende og trendsættende som unge: Her ses det 94-årige flamboyante modeikonet Iris Apfel,  som har haft stor indflydelse på New Yorks modescene i årtier og gjort dagligdagspåklædningen til en kunstform.
Ældre kan være lige så toneangivende og trendsættende som unge: Her ses det 94-årige flamboyante modeikonet Iris Apfel, som har haft stor indflydelse på New Yorks modescene i årtier og gjort dagligdagspåklædningen til en kunstform.

91-årige danske Alfred er iført tætsiddende postkasserød rullekrave, hvid- og sortternet habitjakke, bøllehat og runde, brune briller med kraftigt stel.

Med sit seje, lidt drømmende blik er han en af de faste modeller på den danske modeblog ”Close Up And Private”, som både bruger unge og ældre modeller.

Skal man tro modeeksperter i ind-og udland, lever vi i en tid, hvor aldersbegrebet er under opløsning, og hvor ældre kan være lige så toneangivende og trendsættende som unge. Flere store modehuse benytter sig af livserfarne modeller, men også hr. og fru Jensen kan være med til at slå modetonen an. Hvis de tør.

Journalist og tidligere moderedaktør Lotte Freddie, der selv er 80 år, mener, det er på tide, at kvinder og mænd over 60 år skrotter janteloven, når det kommer til mode og påklædning. Grå og beige gør dem bare usynlige.

”Folk skal gøre en indsats selv og være ligeglade med, hvad de andre siger. Være ligeglade med, hvad manden og veninderne mener. De skal sige: Vil jeg tage en vild farve på, så gør jeg det. Det der med, at det kan jeg ikke, for det er jeg blevet for gammel til, det er noget pjat. Selvfølgelig vil man ikke rende rundt i lårkort som 70-årig, men en flot farvesammensætning er der ikke nogen, der er for gammel til. I dag er det ikke sådan, at man bliver sat på hylden, fordi man har nået en vis alder,” siger Lotte Freddie.

Skønhedsekspert og forfatter Charlotte Torpegaard har i flere år researchet på det fænomen, hun kalder ”glammy grannies”, glamourøse bedstemødre, som er kvinder, der trods en høj alder ikke skruer ned for tøj, hår og makeup. Og der bliver flere af dem, vurderer hun.

”Voksne kvinder er på vej til at få en ny status, og den tendens vokser støt. Det er cool at stille sig frem og vise, at man ikke længere er 20 år, men at man til gengæld har noget erfaring at trække på. Vi beundrer dem med pondus og power, der lever hele livet. Samtidig bliver aldersbegrebet opløst. Det er umoderne at klassificere folk som ældre, gamle eller seniorer. Det lugter af mimrekort og gule ærter. Kvinder i dag vil bare være cool hele vejen igennem.”

Den holdning deler 68-årige Anne-Marie Bruun, som har sin egen modeblog, ”Stil med fru Bruun”, hvor hun ofte poster billeder af det tøj, hun går i, med henblik på at inspirere andre.

”Det handler om, at vi ældre også gerne vil være synlige. Ikke bare min aldersgruppe, men også dem, der er ældre endnu. Mine egne forældre var komplet usynlige i det offentlige rum. Modeverdenen skal have at vide, at de gerne må tage os ældre mere alvorligt, men budskabet må gerne leveres med lidt humor,” siger Anne-Marie Bruun.

Også den amerikanske modeblog ”Advanced Style” ser det som sin fornemste opgave at hylde stilfulde ældre i New Yorks gader, så læserne kan lære af dem, skiver Ari Seth Cohen, manden bag bloggen.

”Respekter dine ældre, og lad disse kvinder og mænd lære dig en ting eller to om, hvordan man lever sit liv fuldt ud. De kloge og gråhårede på 'Advanced Style' viser, at den personlige stil bare bliver mere avanceret med alderen.”