Aftale giver tilskud til at skrotte oliefyr

Som led i en ny klimaaftale skal husejernes olie- og gasfyr skiftes ud. Det skal både en tilskudsordning til skrotning og billigere elvarme sikre.

Finansminister Nicolai Wammen (S) og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) præsenterer sammen med aftalepartiernes forhandlere den nye klimaftale i Finansministeriet efter afslutningen på forhandlingerne natten til mandag.
Finansminister Nicolai Wammen (S) og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) præsenterer sammen med aftalepartiernes forhandlere den nye klimaftale i Finansministeriet efter afslutningen på forhandlingerne natten til mandag. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Er man en af de mange tusinde boligejere, der har et olie- eller gasfyr stående i kælderen, så kan man snart få et tilskud fra staten til at skrotte det og varme sit hus op på en anden og mere grøn måde.

Det er et resultat af en ny klimaaftale, som alle partier i Folketinget undtagen Nye Borgerlige vedtog natten til mandag. Samlet har politikerne afsat 2,3 milliarder kroner til udskifte olie- og naturgasfyr med grøn varme.

Endnu mangler detaljerne i en kommende tilskudsordning at falde på plads, men regeringen lægger op til mellem 20.000 og 30.000 i støtte til den enkelte.

- Den konkrete udmøntning aftales mellem partierne på baggrund af et oplæg fra regeringen, hedder det i aftalen.

Ifølge fagekspert Henrik Bisp fra Videnscenteret Bolius er der to primære alternativer til olie- og gasfyr.

- Det ene er fjernvarme, men det er afhængigt af, om der er forsyning til det, og det er der langt fra alle steder. Det andet er en elektrisk varmepumpe, siger han.

Det koster i omegnen af 100.000 kroner at få installeret en varmepumpe.

- Det er en halvstor investering, der ligger i det, siger han.

Der findes i øjeblikket cirka 80.000 oliefyr og cirka 380.000 gasfyr i Danmark.

Direktør Lars Aagaard i Dansk Energi, som er interesseorganisation for energiselskaber i Danmark, kalder aftalen en sejr for energikunderne og tror på, at danskerne er villige til at få en komplet udfasning til at lykkes.

- Vi kan næppe gøre det på tre eller fem år, men på ti år vil jeg vurdere, at det er muligt, siger han.

Det kræver dog, at husejerne er villige til at tage imod en ekstraregning samt at gøre sig besværet.

Også Lars Aagaard vurderer, at det kan koste op mod 100.000 kroner at få udskiftet sit fyr med eksempelvis en varmepumpe. Prisen beror dog på den konkrete bolig, og derfor kan det svinge meget.

- Til gengæld kan man se frem til besparelser på varmeregningen i mange år frem, siger Lars Aagaard.

Som led i aftalen bliver prisen på elvarme sat ned fra næste år, mens prisen for varme fra fossile brændsler bliver sat op.

For den enkelte boligejer handler det ikke kun om prisen for en varmepumpe. for der kan løbe andre udgifter til, siger Henrik Bisp.

- For hvis man for eksempel bor i et gammelt hus, der er dårligt isoleret og har et stort varmetab, så risikerer man, at man skal have skiftet døre og vinduer i hele huset og have ny isolering på loftet, for at en varmepumpe kan varme det op.

- Hvis man ikke kan ordne det selv, så kan det også hurtigt løbe op i yderligere 100.000 kroner, siger Henrik Bisp.

Som led i aftalen skal det undersøges i løbet af i år, om der kan laves en særlig låneordning til borgere "med manglende finansieringsmuligheder".

Klimarådet, der rådgiver regeringen i den grønne omstilling, har vurderet, at det er muligt at udfase fyrene helt frem mod 2030.

Men det vil kræve en forceret skrotning af eksisterende oliefyr.

Regeringen har tidligere vurderet, at man over de næste fire år vil kunne skrotte 20.000-40.000 oliefyr og 50.000-80.000 gasfyr.

/ritzau/