Aftale om fiskeri efter torsk kan udløse konkurser: ”Det er en ulykkelig situation”

En ny EU-aftale vil reducere fiskeri efter torsken i området vest for Bornholm så meget, at fiskere risikerer at gå konkurs, mener Fiskeriforeningen

Kvoten for torskefiskeriet i den vestlige Østersø reduceres med omtrent 88 procent, fra 4000 ton til 489 ton. Det er lidt mindre end de 92 procent, EU-kommissionen ellers havde lagt op til.
Kvoten for torskefiskeriet i den vestlige Østersø reduceres med omtrent 88 procent, fra 4000 ton til 489 ton. Det er lidt mindre end de 92 procent, EU-kommissionen ellers havde lagt op til. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

”Fuldstændig urimeligt.”

Sådan lyder det fra Fiskeriforeningens formand, Svend Erik Andersen.

Tirsdag blev EU’s fiskeriministre enige om en aftale om at reducere fiskeri af torsk i den vestlige Østersø, som strækker sig fra Bornholm til Djursland.

Helt konkret skal kvoten for torskefiskeriet i den vestlige Østersø reduceres med omtrent 88 procent, fra 4000 ton til 489 ton. Det er lidt mindre end de 92 procent, EU-kommissionen ellers havde lagt op til.

Alligevel mener Svend Erik Andersen, at en sådan begrænsning vil betyde, at nogle danske erhvervsfiskere helt vil stoppe med at fiske efter torsk i den vestlige Østersø, og at nogle vil gå konkurs. Det vil desuden betyde, at flere mindre havne må lukke driften af fiskeri, vurderer han.

”Det vil være dødsstødet for havne i den vestlige Østersø. Det betyder meget for fiskerne, at der er torsk, for det er en stor del af økonomien i fiskeriet. Der skal være en vis volumen i fiskeriet for at en fiskerihavn for eksempel kan fungere,” siger Svend Erik Andersen.

Ifølge formanden bør staten og EU kompensere fiskerne for de torsk, de fremover ikke kan fange, og hjælpe de fiskere, som ikke kan fortsætte, ud af erhvervet.

”Det er så lille en kvote, at man får svært at holde sig inden for den ret længe. Hvis man fisker efter rødspætter og tunge, får man torsk som bifangst, så det gør det utrolig vanskeligt for fiskere. Men hvis det er den politiske beslutning, må det også være politikernes ansvar at hjælpe til med at afbøde de konsekvenser, der bliver for fiskerne,” siger han.

Fiskeriforeningens formand anerkender, at det er nødvendigt at begrænse fiskeriet, men stod det til ham, skulle kvoten reduceres med blot 15 procent.

Ifølge Morten Vinther, som er seniorforsker ved DTU Aqua, er det nødvendigt at reducere fiskeriet markant.

”Bestanden af torsk er blevet så lille, at den ikke kan reproducere sig selv. Der er en stor risiko for, at bestandens nuværende størrelse vil være begrænsende for mængden af torskeyngel og dermed grundlaget for det fremtidige fiskeri. Bestanden er cirka halvdelen af, hvordan den burde være som absolut minimumsgrænse for, at vi kan sige, at vi har en sund bestand,” siger han.

Selvom fiskerne gerne vil opfylde deres kvote, tyder det dog på, at der slet ikke er nok torsk tilbage til at opfylde den, forklarer seniorforskeren.

”Et er, at der er en kvote. Noget andet er, om fisken reelt er der. Fiskerne har taget 26 procent af kvoten i den vestlige Østersø af torsk i år, og det vil sige, der er 74 procent tilbage de sidste 2,5 måneder. Det ser jeg som et klart tegn på, at der ikke er torsk i de mængder, som vi håbede på, da vi satte kvoten sidste år, for ellers ville de jo have fanget markant flere,” siger Morten Vinther.

Faktisk er det nødvendigt at mindske fiskeriet på torsken, hvis danskerne også i fremtiden skal kunne servere torsk, fortæller han.

Jeg er virkelig ked af det på vegne af fiskerne. Det er en ulykkelig situation med barske vilkår, men sådan har det været længe.

Rasmus Prehn (S)

Fiskeriminister

”Det kan være grundlaget for erhvervet eller lystfiskeri forsvinder for altid, hvis vi ikke passer på de torsk, som er tilbage,” siger seniorsker Morten Vinther.

Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) betegner aftalen som ”rettidig omhu”.

”Jeg er virkelig ked af det på vegne af fiskerne. Det er en ulykkelig situation med barske vilkår, men sådan har det været længe. Der har været begrænsede kvoter i lang tid, og der har været problemer med torsk og sild i lang tid – nu er det så værre.”

Ministeren påpeger samtidig, at der skal indføres en såkaldt ophugningsordning, hvilket Fiskeriforeningen har efterspurgt. Det betyder, at fiskere skal få penge for at hugge deres både op, så fiskeriet minimeres.

Hvornår skal fiskerne regne med, at det sker?

”Vi kommer med en handlingsplan for Østersøen inden for nogle uger, og så laver vi en aftale om det hurtigst muligt. Det er barske vilkår, og vi prøver at reagere så hurtigt som muligt,” siger Rasmus Prehn (S).