Prøv avisen

Aftale på vej om skærpet indsats mod fængslede bandemedlemmer

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) kan tirsdag præsentere en aftale, som skal styrke Kriminalforsorgen med vægt på at opdele indsatte bandemedlemmer. Aftalen er en delaftale i forhandlingerne om finansloven. Foto: /ritzau/Khan Tariq Mikkel

En aftale om flere penge og mandskab til Kriminalforsorgen kan lande tirsdag eftermiddag i Justitsministeriet.

Det er ikke kun på gaderne i flere større danske byer, at bandemedlemmer skaber problemer. Også i landets fængsler kæmper fængselsbetjente med de tunge bandekriminelle.

Men nu er der hjælp på vej.

I hvert fald præsenteres en aftale om Kriminalforsorgen tirsdag eftermiddag med flere penge og flere ansatte til landets fængsler.

Aftalen ventes at have fokus på de ansattes sikkerhed og håndtering af indsatte fra bander.

Samlet set lægges der ifølge Ritzaus oplysninger op til at styrke Kriminalforsorgen med 600 millioner kroner. Der tilføres 250 uniformerede betjente, og 40 ekstra betjente indsættes på fængslernes bandeafsnit.

Det skal give mulighed for øget sektionering, som det hedder i fængselssprog.

Det vil sige, at bandemedlemmerne bliver delt op og placeret forskellige steder for blandt andet at mindske risikoen for konflikter og trusler mod ansatte.

De ansatte i landets fængsler har tidligere fortalt om problemer i kølvandet på politiets optrappede indsats mod bander. Den har betydet, at langt flere indsatte i de senere år er rocker- og banderelaterede.

Det lægger et pres på fængslerne, som flere steder ikke er indrettet til at håndtere så mange bandeindsatte. Og det øger risikoen for vold og trusler mod de ansatte.

I bedste fald kan opdelingen være med til at imødegå den situation, og måske gøre det lettere for nogle at komme ud af banderne.

Efter en række voldsomme episoder rettet mod ansatte i fængslerne både i og uden for arbejdspladsen besluttede justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i januar 2017 at nedsætte en taskforce, som skulle komme med forslag til, hvordan man styrker sikkerheden i landets fængsler.

I den forbindelse var der også ønsker fremme om at øge bemandingen.

Aftalen præsenteres i Justitsministeriet tirsdag eftermiddag.

Det sker, mens regeringen og Dansk Folkeparti er i gang med forhandlingerne om finansloven, hvor netop Kriminalforsorgen har været et tema.

Her har Dansk Folkeparti talt for at styrke Kriminalforsorgen. Regeringens støtteparti samt Socialdemokratiet ventes at gå med i aftalen.

/ritzau/