Afviste asylansøgere er det evige etiske paradoks

En ny rapport retter skarp kritik af forholdene for afviste asylansøgere på et center i Nordsjælland. Det illustrerer et etisk paradoks i debatten: Dårlig behandling kan få flere til at rejse hjem. Sidstnævnte er en topprioritet for S-regeringen

Regeringen besluttede i november, at der ikke længere skal bo børnefamilier på det meget omdiskuterede Udrejsecenter Sjælsmark i Hørsholm i Nordsjælland.
Regeringen besluttede i november, at der ikke længere skal bo børnefamilier på det meget omdiskuterede Udrejsecenter Sjælsmark i Hørsholm i Nordsjælland. . Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Navnet Udrejsecenter Sjælsmark fremkalder sandsynligvis billeder i hovedet på mange læsere.

Centeret huser 400 mænd, kvinder og børn, heraf mange familier, og har været et følelsesmæssigt fikspunkt i de senere års debat om afviste asylansøgere. Børn vokser op med psykiske lidelser på små værelser, hvor familierne ikke kan spise aftensmad sammen. Og med en konstant angst for betjente, der banker på døren og sender dem retur til hjemlandet, lurende i baghovedet.

Nok forlader børnene centeret til april. Men i går offentliggjorde Europarådets Torturkomité en 85-sider lang og meget kritisk rapport om blandt andet Udlændingecenter Ellebæk. Det ligger blot to kilometer fra Sjælsmark i Nordsjælland, men forholdene er langt værre.

Nu raser debatten igen: Hvor dårligt skal vi behandle udlændinge, som ikke har ret til at være her, i forsøget på at få dem til at rejse hjem?

Ifølge rapporten får kvinder på Ellebæk kun 30 minutters frisk luft om dagen. Selvmordstruede beboere placeres i observationsrum i op til 29 timer ad gangen. Og mænd risikerer at skulle smide al tøjet for at blive kropsvisiteret, hvis de har spillet en omgang fodbold i gården.

Ellebæk er ”meget værre end et fængsel”, og ”stedet egner sig ikke til mennesker”, udtaler Hans Wolff fra Europarådets Torturkomité til TV 2. Danmark er et af de værste lande i Europa, når det kommer til behandlingen af afviste asylansøgere, lyder det.

Allerede i 2018 bad Ombudsmanden Kriminalforsorgen, der driver centeret, om at tildække rørene i loftet, fordi en mand havde forsøgt at begå selvmord ved at hænge sig i sit sengetøj.

Europarådets Torturkomité opfordrer nu S-regeringen til at forbedre forholdene mærkbart inden for tre måneder.

Men i stedet tyder det på, at vi får mere Ellebæk i de kommende år, ikke mindre. Der bor 136 voksne mænd og kvinder på Ellebæk. De er ikke kriminelle, men har samtidig ikke krav på asyl. Centeret udbygges snart med 56 ekstra sengepladser.

Hvorfor, når forholdene åbenlyst er dårlige, måske endda umenneskelige? Fordi folk faktisk rejser hjem. I 2018 forlod 87 procent af 953 frihedsberøvede asylansøgere på de nordsjællandske centre Danmark. Det kan godt være, at Ellebæk kritiseres for at være en menneskelig fiasko – men på dele af Christiansborg ses det samtidig som en asylstatistisk succes.

For Socialdemokratiet er det hjerteblod, at afviste asylansøgere skal rejse hjem. Analysen er ganske enkelt, at store dele af asylsystemets retfærdighed står og falder med (flere) hjemsendelser.

”Hvis vi først accepterer, at økonomiske migranter også kan få ophold i Danmark, så vil rigtig mange komme hertil. Det kan vores samfund ikke handtere”, skriver partiet i sit udlændingepolitiske program ”Retfærdig og realistisk” fra 2018.

Kort sagt: Hvordan skal vi rumme dem, der har behov for hjælp, når dem, der ikke har, nægter at rejse hjem?

Kvinderne og mændene på Ellebæk er frihedsberøvet efter paragraf 36 i udlændingeloven, fordi der er en reel bekymring for, at de stikker af.

Det anslås, at over 20.000 illegale immigranter lever i Danmark. I december kunne Politiken afsløre, at der på tre år er forsvundet 3593 afviste asylansøgere fra danske asyl- og udrejsecentre. Et hul i det europæiske asylsystem gør, at de kan søge asyl igen i et nyt land, hvis de går under jorden i 18 måneder.

Derfor er S-regeringen klar med nye stramninger på området.

”Vores plan er på den anden side af nytår at præsentere en række forslag til, hvordan vi sikrer, at folk, der får afslag på asyl, faktisk rejser hjem i højere grad end i dag. Meget af det handler om, at myndighederne skal være langt tættere på dem, der får afslag,” har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) sagt til Politiken. Det rimer ikke på færre pigtrådshegn omkring Ellebæk.

Nok er det allerede varslet, at centeret snart får en lille opfriskning. Nyt inventar, en omgang maling, flere fritidsaktiviteter og den slags. Men det er sandsynligvis også alt, der sker i denne omgang. S-regeringen har gjort det klart, at den gerne bruger krasse midler i kampen for flere hjemsendelser. Det vil gårsdagens rapport fra Europarådet næppe ændre på.