Prøv avisen

Afviste familier bliver i Danmark i årevis

I mere end 10 år har det været umuligt at udsende 68 afviste asylansøgere, hvoraf flere er børn

I 10 år eller mere har det været umuligt at udsende 68 afviste asylsøgere, og de er derfor i det danske asylsystem på 10., 12. eller måske 15. år. Det viser nye tal, ifølge Jyllands-Posten.

Normalt offentliggør Udlændingestyrelsen kun, hvor meget opholdstiden er i gennemsnit (cirka 500 dage), men udvalgsspørgsmål fra Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen har kastet lys over gruppen, som har været i asylsystemet i meget lang tid.

Det er uvist, hvor mange af de 68, der kom hertil som børn, men syv er fortsat mindreårige, viser tallene.

Flere rapporter har påvist, at lange opholdstider kan medføre psykiske traumer og selvmordsforsøg foruden dårlig økonomi.

- Det er en menneskelig katastrofe, at nogen sidder så lang tid i en uafklaret situation, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

De meget lange opholdstider skyldes, at personerne er umulige at tvangsudsende, og samtidig nægter de at forlade Danmark frivilligt, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

De Radikale og Enhedslisten vil have reglerne blødt op, så det bliver nemmere for afviste asylansøgere at få en opholdstilladelse via udlændingelovens amnesti-paragraf.

Venstre vil til gengæld ikke ændre de gældende regler.

- De Radikale er kendt for ikke at forsømme en eneste lejlighed til at udhule udlændingepolitikken, og dette er ingen undtagelse, siger Venstres integrationsordfører Inger Støjberg.

Den socialdemokratiske justitsminister, Morten Bødskov, står fast på, at afviste asylsøgere som de 68 skal rejse hjem:

- Dansk udlændingelov bygger på princippet om, at en udlænding, der har fået endeligt afslag af det uafhængige flygtningenævn, skal rejse ud, siger Bødskov.