Ahmed Akkari er færdig som imam

Den tidigere så medie-omsuste imam Ahmed Akkari har bosat sig på Grønland, og virket som imam er fortid

Ahmed Akkari til firmafodbold i Grønland i slutningen af august. Nu med et væsentligt mindre fuldskæg, end da han som imam agerede under Muhammed-krisen i 2005 og frem. –
Ahmed Akkari til firmafodbold i Grønland i slutningen af august. Nu med et væsentligt mindre fuldskæg, end da han som imam agerede under Muhammed-krisen i 2005 og frem. –. Foto: John Rasmussen.

Ahmed Akkari er flyttet fra Danmark til Grønland for efter eget udsagn at begive sig ud på en dannelsesrejse.

Kristeligt Dagblad fik ham i går i tale på lærerværelset på den Sydgrønlandske folkeskole Nasap Atuarfia, hvor han fra den 1. august har undervist i dansk, engelsk og geografi. Jobbet som imam og vejleder for danske muslimer er nu fortid.

Mit virke som imam er slut. Definitivt. Det er et helt kapitel for sig, og det er nu overstået. Jeg har aftalt at hilse på præsten heroppe, men heller ikke mere end det, siger Akkari.

Ahmed Akkari var især genstand for opmærksomhed under Muhammed-krisen fra 2005, da han ved optagelser til et fransk dokumentarprogram med skjult kamera udtalte, at nogle personer kunne finde på at sprænge Naser Khader, daværende folketingsmedlem for Det Radikale Venstre, i luften. Men denne episode samt mange andre er fordrejet og vendt imod ham, mener han.

Alle de dårlige ting, der skete dengang, føler jeg, er blevet lagt over på mig alene. Jeg har fået skyld for alt for mange ting, som jeg hverken var eller er ansvarlig for, og jeg kan ikke drages til eneansvar for alt det. Jeg vil ikke give konkrete eksempler her og nu, men det føles, som om hele Muhammed-krisen har givet mig to store pukler på ryggen.

På spørgsmålet om, hvad han umiddelbart tænker i forhold til sin egen rolle under Muhammed-krisen, svarer han:

Jeg var udsat for en regulær heksejagt.

Ligesom virket som imam er fortid, håber Ahmed Akkari også, at hele balladen omkring hans ageren under Muhammed-krisen kan glemmes. Han håber, at han med den dejlige atmosfære på Grønland kan lægge alle tidligere problemer bag sig.

Hans tur til Grønland skal ikke ses som en flugt fra Danmark, for da han havde færddiggjort sin uddannelse fra seminaret og taget en kandidattitel på Danmark Pædagogiske Universitet, fik han ganske enkelt et tilbud fra den grønlandske skole, og det valgte han frem for et par tilbud fra danske skoler. Men til valget hørte, at han ønskede at opleve noget nyt, se en smuk ø, møde andre mennesker og få nye erfaringer.

Ahmed Akkari ønsker ikke at kommentere, hvorvidt hans familie er flyttet med ham til Grønland, og endnu ved han ikke, hvor længe han bliver der. Så længe, han vil, og mindst et år, siger han. Spørgsmål vedrørende Muhammed-krisen har ikke spillet ind på ansættelsen, pointerer han.

Jeg har ikke selv talt om Muhammed-krisen i halvandet år, og det var i hvert fald ikke noget, jeg gjorde mig overvejelser omkring i forbindelse med ansættelsen. Om det figurerer i bevidstheden på andre, skal jeg ikke kunne sige noget om.

Mange folk genkender ham på gaden, men der har absolut ingen negative vibrationer været, og grønlændere møder generelt folk på en meget frisk og velkommende måde, siger han.

Næste kapitel i Akkaris liv kan meget vel vise sig at blive som forfatter. Et brev til en række danske forlag er lige på trapperne:

Jeg vil sammen med et dansk forlag udgive en debatterende bog om Muhammed-krisen, og jeg har stærke bredsider til både muslimer og danskere. Bogen skal vise krisen fra flere sider, hvor både muslimer og danskere er negative aktører. Jeg har faktisk allerede skrevet en hel bog på arabisk, og derfra har jeg masser af noter til at påbegynde den danske. Jeg har ikke lagt mig fast på, hvornår den skal være færdig. Først skal jeg lige finde et forlag.

gehlert@kristeligt-dagblad.dk