Prøv avisen

Aktieprofessor elsker følelsen af at vide noget, ingen andre ved

Lasse Heje Pedersen er professor i finansiering ved Copenhagen Business School og en af Danmarks mest anerkendte økonomer internationalt. Hans forskning kredser om de finansielle markeder, og tilbage i 2011 blev han kåret til Europas bedste økonom under 40 år. Foto: Jens Welding Øllgaard

Han blev professor i New York i begyndelsen af sine 30’ere og rådgav den amerikanske centralbank ved finanskrisens begyndelse. Lasse Heje Pedersen er i dag globalt anerkendt for sin forskning i finansmarkederne og beviser med teateranalogier og sin afsløring af mesterinvestoren Warren Buffets hemmeligheder, at ”finansiering” er mere farverigt, end det lyder

Forestil Dem en aften på Det Kongelige Teater.

På den gamle scene er stykket endnu i fuld gang, festlighederne har varet længe, for operaen er Wagners ”Mestersangerne i Nürnberg” og spiller nu på femte time. Hen mod slutningen, midt i operaens midsommerscene, råber en publikummer, at ”det brænder”. Panik opstår. Alle løber mod udgangen. Panikken fører til kaos, for hvis alle løber, risikerer nogle at blive trampet ned undervejs.

Scenen er frit opfundet. Men forestil Dem så at være virkelighedens Lasse Heje Pedersen i sommeren 2007.

Han var ikke i teatret, men studerede udviklingen på aktiemarkedet. Og godt det samme. For investorerne løb efter udgangen, billedligt talt. I sommeren 2007 led de amerikanske banker store tab på de såkaldte ”subprime-lån”, en type højrisikolån på fast ejendom, som mange boligejere ingen mulighed havde for at betale tilbage på grund af især stigende renter. Panikken bredte sig. Investorer solgte ud til enhver pris, og situationen forværredes. Resten er historie.

Et fyldt teater øger risikoen for ikke at nå udgangen, og på samme måde stiger risikoen for tab, jo flere der vil af med deres dårlige investering. Den danske økonom Lasse Heje Pedersen var i sommeren 2007 netop begyndt at arbejde på fuld tid hos den amerikanske kapitalforvalter AQR, og i sin seneste bog skriver han, at ”min første oplevelse som hedgefond-manager var at se hundredetusinde millioner dollars forsvinde”.