Aktivist om ny klimarapport: Vi sover stadig i timen

Ny klimarapport rykker deadline frem med hensyn til udfasningen af fossile brændstoffer. Klimaaktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse Jeppe Svan Sørensen mener, at vi stadig sover i timen

Aktivist om ny klimarapport: Vi sover stadig i timen
Foto: Ariel Storm

Trods enkelte håbefulde takter er rapporten fra FN's Klimapanel IPCC, som blev fremlagt mandag, skræmmende læsning, siger klimaaktivist Jeppe Svan Sørensen fra Den Grønne Ungdomsbevægelse.

Hvordan vurderer du rapporten fra FN’s Klimapanel, Jeppe Svan Sørensen?

Man kan sige, at den er lidt mere håbefuld, fordi den handler om, hvad vi kan gøre. Men rapporten rykker deadline flere år frem, så vi har endnu mindre tid. Den konklusion rammer hårdere end de små håbefulde beskeder om priser på grøn energi. Vi bliver ved med at ramme forbi, hvad denne krise kræver af os som politikere og individer. Det er det, rapporten igen minder os om.

Og det, der kræves i Danmark, er?

Ud over det, vi kan kalde det mere reaktionære, kræves det også, at vi ruller nogle af de store aktuelle projekter, der allerede er i gang, tilbage: Gasrørsledningen til Nordic Sugar (regeringen har godkendt en gasledning, der fra 2024 skal forsyne Lolland-Falster med mere energi, særligt af hensyn til sukkerfabrikkerne, red.), Lynetteholmen (anlæggelse af kunstig ø til beboelse i Øresund, red.), og alle mulige andre store fossile projekter. De skal stoppes nu. Og så skal vi holde op med at se den grønne energi som et luksusproblem, det skal bare ske nu. Udover det kæmper vi for flere CO2-afgifter, afgifter som burde være implementeret for ti år siden.

I havde mandag endnu en klimaaktion foran Christiansborg i København. Nytter det?

Det er et godt og et hårdt spørgsmål, som vi også har stillet os selv. Svaret er "ikke så meget, som vi kunne ønske". Men er der noget, vi har lært de seneste tre-fire år, er det, at vi har gjort en forskel. Det ved vi på første hånd fra politikere og fra konkrete resultater, som vi har været med til at presse på for. Så jo, jeg vil helt sikkert sige, at det nytter. Dertil kommer, at både de meget store og mindre demonstrationer er med til at ændre folks bevidsthed.

Er I også oppe imod, at emnet klima kan virke kedeligt?

Jeg tror ikke, det er et spørgsmål om, at det er kedeligt, men at det er et kompliceret emne. I vores del af verden opleves klimakrise som noget, der er langt væk i både tid og sted, og det bliver abstrakt, som du siger. Men klima er ikke kun et spørgsmål om isbjørne, sådan som vi har fået at vide, siden vi var børn, det handler også om klimaflygtninge, civilkollaps, ustabilitet og krige. Det vil jeg mene er ret håndgribeligt. Desværre skal vi nu løse krisen, mens platformen brænder, i stedet for at gøre det i tide. Vi har sovet i timen, og vi bliver ved med at sove i timen.

Kan teknologien redde os?

Teknologi skal være med til at få det her til at lykkes. Det er FN også enig i. Men i Danmark og næsten alle andre lande beror vores klimapolitik på gætteri i forhold til, hvad den her teknologi måske kan gøre for os. Vi håber i stedet for at handle.

Hvordan har du selv ændret din hverdag til fordel for klimaet?

Først og fremmest ved at blive klimaaktivist. Jeg havde en hård periode, hvor jeg individualiserede det hele. Det der ændrede sig, var, at jeg begyndte at se mig som en politisk agent i stedet for at slå mig selv i hovedet. Nu bruger jeg mine ressourcer til at kæmpe sammen med andre for at ændre tingene. Jeg er gået fra at have en masse andre planer for mit liv til at være klimaaktivist.

Flyver du?

Nej det er mange år siden.