Prøv avisen

Alkoholfrit øl er en drik i udlandet

epa02236776 (FILE) Young Bavarians wearing traditional costumes drink beer and smoke during Octoberfest beer festival in Munich, 21 September 2008. The German state of Bavaria has conducted a referendum on smoking ban 04 July 2010. After counting the ballots in first voting areas, a clear majority has voted for a complete ban of smoking in restaurants and bars, with no exceptions allowed. EPA/ANDREAS GEBERT Foto: ANDREAS GEBERT

Stik imod lovens krav serverer de fleste caféer og restauranter ikke alkoholfrit øl. Helt anderledes end i andre europæiske lande

Kristian Kristiansen er en enmandshær. Den 56-årige forfatter fra Odense kæmper for at få udskænkningsstederne til at overholde deres pligt til at tilbyde alkoholfrit øl, lyst øl og kaffe, når de serverer alkohol. Og de seneste fem år har han indgivet over 100 klager over restauranter, caféer, pizzariaer, biografer, DSB-tog, cafeterier i svømmehaller og de fleste andre tænkelige udskænkningssteder.

Tal fra Bryggeriforeningen viser, at alkoholfrit øl kun udgør 0,5 procent af det samlede ølsalg i Danmark. I lande som Belgien og Tjekkiet udgør det to procent. I Tyskland er det tre procent. I Portugal og Spanien er det henholdsvis fem og 15 procent.

LÆS OGSÅ: Tyskerne skåler uden promille

Værre er det ifølge Kristian Kristiansen, at alkoholfrit øl ikke kan opdrives på mange udskænkningssteder. Og at hverken politiets bevillingsafdelinger eller andre myndigheder efterprøver, om udskænkningsstederne overholder pligten. Derfor kalder han kampen for selvtægt.

For 10 år siden blev Kristian Kristiansen tørlagt. Han har siden oplevet både manglende forståelse og direkte modvilje, når han har udfordret den dominerende alkoholkultur i Danmark. De mange afslag om en alkoholfri øl, som han har fået på udskænkningsstederne, beskriver han som rædselsfulde. Alkoholkulturen vil i hans øjne udvikle sig med kvantespring, hvis alkoholfrit øl udbredes og ikke længere møder den fordom, at man må have et alkoholproblem, hvis man efterspørger det.

"Jeg tror, at mange restauratører opfatter alkoholfri øl som en slags gøgeunge, de ikke vil have ind i reden," siger Kristian Kristiansen.

Salget af alkoholfri øl og lyst øl udgør rigtig nok en forsvindende lille del af den samlede forretning, forklarer Kristian Vøttrup, der er bestyrelsesmedlem i HORESTA, hotel-, restaurant- og turisthvervets brancheorganisation. Men på baggrund af egne erfaringer som indehaver af restaurant Divan 2 i Tivoli i København afviser han, at manglende tilbud om alkoholfrie øl skyldes ond vilje.

"Hvis nogen ikke fører alkoholfrit øl, kan jeg kun forestille mig, det skyldes, at de ikke er opmærksomme på kravet. Det er jo noget af det nemmeste at bede ens leverandør om at smide en kasse med alkoholfrie øl med i en sending. Vi har selv både alkoholfrit øl og lyst øl på Divan 2, og vi sælger højst en kasse i løbet af en sæson," siger Kristian Vøttrup.

Den begrænsede interesse må ifølge Margaretha Järvinen, der er sociologiprofessor ved Københavns Universitet og forsker i danskernes alkoholvaner, forklares med noget fundamentalt i den danske alkoholkultur:

"Danmark har en stærk drukkultur. Jeg har mest konkret kigget på unge og unge voksne i mine forskningsprojekter, og der har Danmark absolut og definitivt en drukkultur, hvor det i meget høj grad handler om at blive fuld. Det præger tilsyneladende også interessen for alkoholfrit øl," siger Margaretha Järvinen.

beck@kristeligt-dagblad.dk