Alliance spirer mellem rød og blå blok, USA og Rusland øjner et glimt af håb, og Pave Frans retter kritik mod Europa

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Sofie Carsten NIelsen (R) og Alexander Vanopslagh (LA) lufter tanker om et fremtidigt regeringsgrundlag, Biden og Putin melder om "ret konstruktivt" møde, og hverken syd- eller nordeuropæiske lande ønsker at tage ansvar for skibbrudne migranter på Middelhavet. Foto: Mads Claus Rasmussen, Claus Bech, Darrin Zammit Lupi, Alexander Zemlianichenko.
Sofie Carsten NIelsen (R) og Alexander Vanopslagh (LA) lufter tanker om et fremtidigt regeringsgrundlag, Biden og Putin melder om "ret konstruktivt" møde, og hverken syd- eller nordeuropæiske lande ønsker at tage ansvar for skibbrudne migranter på Middelhavet. Foto: Mads Claus Rasmussen, Claus Bech, Darrin Zammit Lupi, Alexander Zemlianichenko.

“Stemningen var ikke fjendtlig,” sagde Putin. “Tonen var god,” sagde Biden.

Sådan lød nogle af udmeldingerne i går efter et ifølge Putin “ret konstruktivt” møde mellem de to præsidenter fra USA og Rusland. Mødet, som fandt sted i Genève, varede i fire timer, hvor de to statsledere blandt andet diskuterede cybersikkerhed og menneskerettigheder – emner, der deler deres to nationer.

Topmødet markerer afslutningen på Joe Bidens ugelange Europa-turné, og sker på et tidspunkt, hvor de to landes forhold vurderes at være det dårligste siden afslutningen på den kolde krig. De to statsledere holdt da heller ikke pressekonference sammen efter mødet, men hver for sig. Ikke desto mindre har de nu besluttet at sende deres ellers hjemkaldte ambassadører tilbage til hinandens lande, efter at de to ledere var kommet på klinge i foråret. "Et glimt af håb" sagde Putin også om mødet. 

En spirende alliance på tværs af rød og blå blok

Mens man i Genève øjner en ny amerikansk-russisk "vilje til at forstå hinanden" på tværs af atlanten, ser man herhjemme måske en spirende alliance på tværs af rød og blå blok. For på Sofie Carsten Nielsens (R) kontor på Christiansborg giver hun og formand for Liberal Alliance, Alexander Vanopslagh, et dobbeltinterview til Politiken, hvori de åbner for et radikalt-liberalt samarbejde – og ultimativt et potentielt regeringsgrundlag. Ifølge dem selv har deres to partier nærmet sig hinanden på en række centrale områder – for eksempel erhvervsområdet, den økonomiske politik og udlændingeområdet. Men de er enige om, at "det konkrete politiske udgangspunkt må være det relevante". Realismen i deres snak om et samarbejde står og falder med, om den blå bloks storebrødre, Venstre og De Konservative, vil lege med.

En afsked og en velkomst

Fra Christiansborg modtog man i går også meldingen fra den forhenværende formand for Radikale Venstre, Morten Østergaard, at han udtræder af Folketinget ved udgangen af juli, da han skal være klimarådgiver i en ingeniørvirksomhed. Nyheden, som Morten Østergaard selv annoncerede onsdag i et opslag på Facebook, kommer otte måneder efter, at han i efteråret gik af som De Radikales formand efter en sag om krænkelser. 

Samtidig er tidligere statsminister og tidligere formand for Venstre Lars Løkke Rasmussen netop blevet godkendt af Valgnævnet med sit nystiftede parti, Moderaterne. Dermed kan partiet nu begynde sin indsamling af de for nuværende 20.182 vælgererklæringer, der kræves for at blive opstillingsberettiget til næste folketingsvalg. Det skriver sekretariatsleder for partiet Jakob Engel-Schmidt på Twitter ifølge TV2

Hvad skal EU gøre imod Middelhavets "kirkegård"?

Asylansøgere og migranter risikerer druknedøden, når de i overfyldte småbåde sætter ud fra de afrikanske kyster på strækningen over den centrale middelhavsrute til Europa. Foreløbig har FN’s Internationale Organisation for Migration talt 813 dødsfald i år, og Pave Frans har rettet skarp kritik imod, at Europa lader Middelhavet forvandles til “verdens største kirkegård.” 

Nu opfordrer Europa-Parlamentets formand, David Sassoli, til, at EU opretter et særligt redningsagentur, der kan gøre det ud for private hjælpeorganisationers fartøjer på Middelhavet. ”Vores pligt er først og fremmest at redde liv. Det er ikke længere acceptabelt at overlade dette ansvar til ngo’er," siger han. Spørgsmålet er, hvor de skibbrudne migranter skal sættes i land? Sagen kan man læse om i Kristeligt Dagblad i dag. 

Danmission på sin 200 års fødselsdag: Den globale næstekærlighed er på skrump

Mens sydeuropæiske lande ikke vil tage imod flere migranter, og nordeuropæiske siger nej til en omfordelingsaftale, iagttager Danmission, uafhængigt deraf og i en anden artikel, at "den næstekærlighed, der er rettet ud mod verden, er på skrump." 

I dag er det præcis 200 år siden, at sognepræst Bone Falch Rønne stiftede Det Danske Missionsselskab. Efter en mangeårig tilstedeværelse ved verdens brændpunkter finder landets ældste missionsorganisation det nødvendigt at fortsat insistere på det globale udsyn: "I dag oplever vi, at flere og flere hellere vil støtte nære formål i Danmark end fattige og forfulgte ude i verden," skriver generalsekretær Kristian Sloth og bestyrelsesformand Morten Skrubbeltrang i en kronik i Kristeligt Dagblad i anledning af jubilæet. "Mission skal kunne mærkes – både ude i verden og herhjemme."

Alligator får et lift af politiet

To politiofficerer kom på en lidt speciel mission forleden, da de i en by i delstaten Florida i USA stødte på en ubuden gæst på en families terrasse: en alligator. Det halvanden meter lange krybdyr var ikke meget for at flytte sig, men de to officerer fik bakset den vildfarne alligator ind på politibilens bagsæde og gav den et lift til en nærliggende sø. Inden de tog afsked, sørgede de selvfølgelig for at forevige mødet med et billede. Da historien sammen med billedet blev slået op på politiets Twitter-profil, blegnede en anden nyligt annonceret redningsaktion – her af en kattekilling – en smule. 

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Du kan skrive dig op her.