Prøv avisen

Almindelige danskere skaber egen radiokanal

Martin Hulbaek Petersen står bag Alpharadio, hvor alle inviteres til at være værter i deres eget program. Han begyndte selv at rådgive andre unge i radioen som 11-årig. Nu vil han lade alle få ordet -- hvis de har noget relevant på hjerte. -- Privatfoto.

Ny radiokanal inviterer almindelige danskere til at være værter i deres eget radioshow. Det kommer der snart en radiobrevkasse om helse og den alternative verden ud af

"Kunne du tænke dig at være vært i dit eget live radioshow?" Sådan lokker en ny radiokanal på internettet, alpharadio.dk, helt almindelige danskere til at underholde og oplyse andre om, lige hvad de har lyst til. De får endda stillet et studie og professionel oplæring til rådighed.

Det er første gang, det sker i Danmark, og tanken er ganske simpel, forklarer manden bag projektet, Martin Hulbaek Petersen.

Han har længe bidt mærke i den store interesse på sundheds- og helsemesser rundt om i landet og set de mange, der holdt foredrag eller hørte på dem. Hvorfor ikke lade disse mennesker komme til orde i radioen med deres budskaber, råd og praktisk hjælp inden for emner som helse, spiritualitet og hele den alternative verden?

– Det her skal ikke være en typisk radiokanal med ren underholdning eller græsrødder, der mener en masse politisk. Det er der rigeligt af i forvejen. Jeg forestiller mig en slags ugebladsbrevkasse med folk, der ved, hvad de snakker om. Nogle, der har en særlig viden, som de gerne vil dele med andre, siger han.

Martin Hulbaek Petersen er selv professionel behandler inden for alternativ medicin, hypnose og akupunktur. Allerede som 11-årig begyndte han dog karrieren som radiovært med at guide andre unge i at løse deres problemer med forældrene.

Siden har han blandt andet haft sine egne show i amerikansk radio, hvor denne form for brugerdrevet radio er meget udbredt. Omkring den 1. april håber han at kunne gå i luften med sin egen kanal, der foreløbig skal sende 20 timer om ugen med 12 forskellige, udvalgte værter.

Interessen har været stor, men det er langtfra alle, der ender som værter, understreger han.

Nogle bakker ud, når de indser, hvor meget det kræver at lave et program på en time hver uge. Og så er der selvfølgelig dem med rabiate holdninger og dem, der ikke helt ved nok om det, de gerne vil tale om.

– Folk udtaler sig under almindeligt straffeansvar, men vi forsøger at holde et vist niveau, så det er kvalificeret radio, der kommer ud af det. Vi har blandt andet en landskendt terapeut, der fortæller om sine teknikker. Andre laver live meditation eller hjælper folk til at slappe bedre af, fortæller han.

Ambitionen er, at radioen inden for det første år at opnå en god og varieret sendeflade med 500 til 1000 daglige lyttere.

Og det er ikke urealistisk, for der er et stort behov i befolkningen for andre former for hjælp og samtaler end dem, det traditionelle sundhedsvæsen kan tilbyde, vurderer han. Ikke at radioprogrammerne skal erstatte noget, men de kan supplere og give nye input til, hvordan man lever et godt og sundt liv.

Studiet ligger i Odense, men meningen er, at de fleste programmer skal laves live hjemme fra værternes private hjem direkte gennem en almindelig telefon eller en telefontjeneste på internettet. Alle kan altså være med. Hvis de vel at mærke har noget på hjerte.

– Jeg tror på, at vi kan skabe en ny form for vidensformidling, der ikke behøver at tage hensyn til kommercielle interesser. Her kan folk komme til orde med det, de synes er vigtigst. Og de kan få lov til at tale ud om det, de ved mest om. Det er en slags foredrag i radioen, som kan blive en god modvægt til den hurtige og underholdningsprægede radio, der er så meget af, siger Martin Hulbaek Petersen.

henriksen@kristeligt-dagblad.dk