Amerikanerne bombede Saddam Husseins danske lystbåd. I dag er skroget et yndet udflugtsmål

Danmark var i begyndelsen af 1980'erne leverandør af luksusyachter til Saddam Hussein. En af dem ligger i dag kæntret på en irakisk flod, hvor de lokale drikker aften-te

Som et symbol på den tidligere irakiske diktator Saddam Husseins velstand og magt ligger yachten "Al-Mansur" på siden i Shatt al-Arab-floden i den irakiske by, Basra.
Som et symbol på den tidligere irakiske diktator Saddam Husseins velstand og magt ligger yachten "Al-Mansur" på siden i Shatt al-Arab-floden i den irakiske by, Basra. . Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix.

En picnic på skroget af Saddam Husseins danskdesignede luksusyacht.

Det er ikke hver dag, man ser ovenstående ord optræde i samme sætning. Ikke desto mindre er det en yndet aktivitet for fiskere på Shatt al-Arab-floden i den sydøstlige irakiske storby Basra.

Her ligger den 120-meter lange yacht Al-Mansur, designet af det danske skibsingeniørfirma Knud E. Hansen og bygget i Finland i 1983 til Iraks regering – læs, landets daværende diktator, Saddam Hussein (1937-2006).

Her kunne den irakiske præsident nyde et glamourøst dansk design, som blandt andet bød på fine møbler af eksotiske træsorter, lysekroner og facader udsmykket med guld.

Den luksuriøse lystbåd havde dog kun rundet tre årtier på vandet, da den kom på det amerikanske flyvevåbens sigtekorn. Egentlig havde Saddam Hussein sendt båden til Basra i beskyttelsesøjemed, kort tid efter at USA indledte den omstridte invasion af Irak i 2003.

Angrebet blev Al-Mansurs endeligt, og her på floden ligger den stadig – kæntret, rustet, plyndret og roteret 90 grader, så bagbordssiden af skibsliget vender i vejret.

I dag fungerer den henfaldne "dansker" som udflugtsmål for irakere og turister, der skulle have lyst til at betræde Saddam Husseins forhenværende flydende residens. En af dem er fiskeren Hussein Sabahi, der ynder at klatre op på skroget ved fyraften for at drikke sin aften-te.

"Da det var ejet af den tidligere præsident, kunne ingen komme i nærheden af det. Det er svært at forstå, at det her har tilhørt Saddam (Hussein, red.), og nu bevæger jeg mig rundt på det," siger han til nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge mediet har der længe været et ønske om at redde den "synkende skude", men ingen regeringer har i tidens løb fundet midlerne til at gøre noget ved skibsvraget.

Al-Mansur har et såkaldt søsterskib, der også bærer en dansk signatur. I 1981 stod den 82-meter lange "Qadissiyat Saddam" nemlig færdigbygget på Helsingør Skibsvært & Maskinbyggeri, bestilt af den irakiske diktator.

Modsat sin søster blev lystskibet ikke offer for et amerikansk bombeangreb, og det fungerer ifølge det engelske medie Daily Mail i dag som et videnskabeligt forskningsfartøj for University of Basrah under navnet "Basrah Breeze".