Analyse efter præsentation af nye ministre: Socialdemokratiet risikerer mindst, men Venstre er på en risikabel færd

Socialdemokratiet har sat sig på næsten alle de økonomisk tunge ministerier. Det kan blive en risiko for Venstre og Jakob Ellemann-Jensen, hvis det fører til, at regeringen i praksis kommer til at føre en langt mere traditionel socialdemokratisk politik, end regeringsgrundlaget lægger op til

Socialdemokratiet har sat sig på langt de fleste tunge ministerier, herunder på det økonomiske område.
Socialdemokratiet har sat sig på langt de fleste tunge ministerier, herunder på det økonomiske område. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Den brede regering, som blev udnævnt torsdag, er i sig selv et vovestykke for Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne. Regeringsgrundlaget indeholder flere kontroversielle punkter, som kan genere forholdsvist store vælgergrupper – studerende, ældre, ja selv lønmodtagere, som måske mister store bededag som en fridag.

Det er dristigt at gå ind i et regeringssamarbejde, som i sig selv er et stort kompromis, hvor de færreste vælgere formentlig står tilbage med følelsen af, at de vinder noget særligt. For Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, er det dobbelt risikabelt, fordi han har måttet bryde med de øvrige borgerlige partier og med dele af sit eget parti.

Dette er en politisk analyse.