Anders Bondo: Jeg har tre ledestjerner

Danmarks Lærerforenings formand bliver inspireret af sin far, en lærer og en filosof, som han manglede under forhandlingerne i 2013

Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening (DLF).
Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening (DLF).

Jeg har flere forskellige ledestjerner, der har ledt mig i forskellige aspekter af mit liv.

I mit personlige liv er det min far, der har betydet allermest for mig. Han er et helt usædvanligt menneske, der på alle måder hviler i sig selv. Han har en positiv tilgang til livet og ser hver eneste dag som en gave.

Jeg husker for eksempel en episode, hvor vi mine to brødre og jeg som børn var med vores far ude og fiske på Kattegat. Vi sad i en lille båd, det øsregnede, og vi fangede ikke noget som helst. Min bror Ole spurgte min far, om han ikke syntes, at det var fuldstændig tåbeligt at blive ved med at fiske. Min far svarede: 'Nej da, Ole. For tænk hvor meget vi kommer til at nyde at komme ind i en dejlig varm stue, når vi kommer tilbage.' Det er eksempel på, at min far kan finde det gode i enhver situation.

Min anden ledestjerneer Jørgen Lind, der er en helt fantastisk lærer - eller var, for han er lige blevet pensioneret. Han og hans kone er vores bedste venner. De bor lige nede ad vejen. Han har aldrig haft disciplinærproblemer i undervisningen, han behandler eleverne med respekt, og de belønner ham med det samme.

Da han for nylig holdt afskedsreception, mødte der et hav af gamle elever op, der havde taget fri fra arbejde for at komme og sige farvel. Han formår at engagere alle elever. De lærer ikke bare at regne eller læse, men bliver til hele mennesker med mod på tilværelsen.

I mit faglige arbejde er filosoffen Jørgen Husted min ledestjerne. Han hjalp Danmarks Lærerforening med at skrive vores professionsideal for mange år siden.

Dengang var jeg ikke formand eller noget, men efterfølgende har jeg haft fornøjelsen af at rejse rundt i landet og diskutere med lærere, hvad det vil sige at være lærer med udgangspunkt i hans tanker.

Jeg ville ønske, at Jørgen Husted var med til forhandlingerne i 2013 med Kommunernes Landsforening, så han kunne få dem til at forstå, hvad der er kernen i lærerarbejdet. For det formår han virkelig at sætte ord på, hvilket har været meget værdifuldt for mig.