Prøv avisen

Anders Fogh Rasmussen: Her var jeg 11. september 2001

Anders Fogh Rasmussen, tidligere statsminister, nu generalsekretær for Nato:

Hvor var du 11. september 2001?

- Jeg hentede Anne-Mette fra arbejde den dag, da jeg hørte det i radioen. Vi skyndte os hjem og tændte for fjernsynet. Derfra fulgte vi, fulde af forundring og bekymring, udviklingen hele aftenen med pizzaer bragt fra det lokale pizzeria. Vi kunne ikke forlade skærmen for at lave mad.

Hvad tænkte du, da det skete?

- Bekymring. Jeg var straks klar over, at dette ville få vidtrækkende konsekvenser i såvel Danmark som resten af verden.

Hvilken betydning har det haft for dig?

- Det har haft væsentlig betydning. Jeg blev jo statsminister få uger efter. Verden blev kastet ud i et finansielt uvejr og en massiv indsats mod terrorisme. Herunder ikke mindst krigen i Afghanistan.

- Sikkerhedspolitisk og økonomisk har terrorangrebet haft en væsentlig indflydelse på verden, på Danmark og dermed på min tid som statsminister. I min nuværende rolle som Nato-generalsekretær er netop Afghanistan Natos største operation, og det har en stor betydning militært og politisk.

- Næsten 50 lande - hvert tredje land i verden - står sammen i kampen mod Taliban og dermed terror i hele verden. Der er meget arbejde at gøre endnu i Afghanistan og resten af regionen, hvis vi i vores del af verden skal sikre os mod terroristernes angreb mod os og vore værdier. Men vi er determinerede på at lykkes.