11-årige Anders overvandt angsten

I flere år var 11-årige Anders Hjøllund Jensen angst for at være alene hjemme og for at lægge sig til at sove. Men tre måneder i et nyt behandlingsforsøg for børn fik sat en stopper for angsten

Familien Hjøllund Jensen med sønnen Anders forrest i midten. Fodboldstøvlerne har han fået som belønning af sine forældre for succes med projektet hos Psykiatrifonden, som skal hjælpe børn af med angst. –
Familien Hjøllund Jensen med sønnen Anders forrest i midten. Fodboldstøvlerne har han fået som belønning af sine forældre for succes med projektet hos Psykiatrifonden, som skal hjælpe børn af med angst. – . Foto: Jens Bach.

De fleste børn har nok i ny og næ oplevet, at det kan være svært at falde i søvn, når de kommer i seng om aftenen. Men for 11-årige Anders Hjøllund Jensen fra Herning var det ikke noget, der bare skete indimellem. For nogle år siden begyndte han gradvist at få sværere og sværere ved at sove om aftenen, og til sidst var problemet så stort, at det hver aften tog flere timer, inden søvnen overmandede ham.

Timer, hvor hans forældre ofte endte med at sidde ved sengen, til han sov, fordi angsten for at få mareridt var så stor, at han med alle kræfter kæmpede imod søvnen.

Anders Hjøllund Jensen var også bange for at være alene hjemme. Kom han hjem fra skole, inden forældrene var nået hjem, sad han på den overdækkede terrasse uanset vejr og vind og ventede. Hvis det ikke lige var en af de få dage, hvor han overvandt sig selv, styrtede ind i huset, ned på sit værelse og skyndte sig at låse døren, så ingen fremmede kunne komme ind til ham.

”Vi prøvede alle mulige ting for at hjælpe ham. Han kunne heller ikke lide selv at cykle til fodbold, og han vågnede hver nat og ville sove hos os, fordi han var bange. Ikke engang en madras på gulvet var nok for ham. Men intet, vi prøvede, hjalp, og efterhånden som vi fik talt med flere og flere, indså vi, at det ikke bare var noget, Anders ville komme sig over, når han blev lidt ældre,” fortæller hans far, Frank Hjøllund Jensen.

Heldigvis for familien bor de i Herning Kommune, en ud af i alt fire danske kommuner, der er med i Psykiatrifondens forsøgsordning med behandlingsforløbet ”Mind my mind”. Her får børn med moderate angstproblematikker gennem et 13 uger langt forløb hjælp til at overvinde deres angst. Det sker med hjælp fra en psykolog, der giver dem og deres familier redskaber, som skal bruges til at lære at mestre angsten. Mellem psykologkonsultationerne arbejder børnene med teknikkerne hjemme.

”Anders og vi fik forskellige teknikker til, hvordan vi skulle arbejde med hans angst. Blandt andet skrev vi nogle positive sætninger ned på små visitkort, som han skulle læse, når han for eksempel vågnede om natten og var bange og ville gå ind til os. Og vi satte også mål for, hvor mange gange om ugen han skulle sove i sin egen seng. Vi tog små skridt, og så gik det stille og roligt fremad. En gang imellem gik det også tilbage. Særligt efter ferier, hvor vi næsten måtte starte forfra,” fortæller Frank Hjøllund Jensen.

I "Mind my mind" får børn med moderate angstproblematikker gennem et 13 uger langt forløb hjælp til at overvinde deres angst. Det sker med hjælp fra en psykolog, der giver dem og deres familier redskaber, som skal bruges til at lære at mestre angsten.
I "Mind my mind" får børn med moderate angstproblematikker gennem et 13 uger langt forløb hjælp til at overvinde deres angst. Det sker med hjælp fra en psykolog, der giver dem og deres familier redskaber, som skal bruges til at lære at mestre angsten. Foto: Jens Bach

Det var i samarbejde med psykologen, at målene, som Anders Hjøllund Jensen skulle forfølge, blev sat. Og for den 11-årige dreng blev denne hurtigt en god støtte i den daglige kamp for at vinde over angsten.

”Psykologen var virkelig dygtig, og Anders så frem til at skulle hen til hende. Hun blev en ekstra voksen, som lyttede til ham. Når Anders nåede nogle af sine mål, aftalte de også små belønninger som for eksempel, at han måtte tage sin iPad med og vise hende nogle ting i Minecraft (en spil-app, red.),” siger Frank Hjøllund Jensen.

Også fra forældrenes side blev der givet belønninger, når deres søn nåede nogle af sine mål. Det var med til at holde motivationen oppe undervejs, for det var ikke altid lige let at få ham til at arbejde med og udfordre angsten derhjemme. Et par lækre og længe ønskede fodboldstøvler blev en af belønningerne for den fodboldglade dreng. Og senere på efteråret skal Anders og Frank Hjøllund Jensen på tur til en klatrepark sammen. Ud over at være en far-søn-tur er det også et synligt bevis på, at den 11-årige herningenser har overvundet den højdeskræk, som også var en del af hans angstproblematik.

I dag er Anders fri af angsten. På bare tre måneder fik han styr på sin angst og generthed og forvandlede sig til en dreng fuld af gåpåmod i stortrivsel.

Også fra forældrenes side blev der givet belønninger, når deres søn nåede nogle af sine mål. Det var med til at holde motivationen oppe. Et par lækre og længe ønskede fodboldstøvler blev en af belønningerne for den fodboldglade dreng.
Også fra forældrenes side blev der givet belønninger, når deres søn nåede nogle af sine mål. Det var med til at holde motivationen oppe. Et par lækre og længe ønskede fodboldstøvler blev en af belønningerne for den fodboldglade dreng. Foto: Jens Bach

”Vi havde kæmpet med det selv i to år, inden vi fik hjælpen til Anders. Og i den periode negligerede vi en masse andet, fordi der ikke var overskud til andre problemer. Vi var omkring Anders hele tiden. Først når Anders endelig faldt i søvn sent om aftenen, var vi alene, men kun til han kom ind og ville sove hos os senere på natten. Så vi var aldrig os selv. Vi har også to andre børn, og de er selvfølgelig også mærket af, at så meget af vores opmærksomhed er gået til deres bror. Så der er også nogle ting at rette op på bagefter,” siger Frank Hjøllund Jensen.

I dag håber familien i Herning, at Psykiatrifondens forsøg vil blive permanent i alle danske kommuner, så andre i samme situation fremover vil få samme tilbud om hjælp, som de selv var heldige at få til deres søn.

”Jeg tror, at det er altafgørende, at hjælpen har været så intensiv, som den har, og at kvaliteten er høj, og det kan vi i hvert fald kun sige, at den har været her,” siger Frank Hjøllund Jensen.