Prøv avisen

Andreas Mogensen bliver den første dansker i rummet

Den danske astronaut Andreas Mogensen bliver den første dansker i rummet Foto: Jens Astrup

Danske Andreas Mogensen bliver den første dansker på rumvandring, når han sendes af sted i 2015

Den danske astronaut Andreas Mogensen bliver om to år sendt på sin første mission til den Den Internationale Rumstation, ISS.

Han bliver dermed den første dansker i rummet.

Den 36-årige astronaut er uddannet astronaut ved det europæiske rumagentur, ESA, men han har endnu ikke været på rumvandring, selv om uddannelsen gjorde det muligt for ham at blive udvalgt til at komme på mission til ISS.

Sammen med fem andre blev han i 2009 udvalgt blandt over 8400 ansøgere til at gennemføre uddannelsen som astronaut. Men da han var færdig i 2010, sagde han, at der var lange udsigter for at få lov til at komme på rumvandring. Måske op til 10 år.

- Det her er bare starten på en lang karriere som astronaut. Nu skal jeg have et flycertifikat og lære endnu mere om rumfart her hos ESA. Så jeg tripper ikke for at komme ud allerede nu, sagde danskeren.

Men nu bliver ventetiden altså kun på fem år.

Danmark er en af de mindre bidragydere til ESA, og danskerens kolleger fra Tyskland, Italien, Storbritannien og Frankrig stod derfor foran ham i køen.

Den Internationale Rumstation er en permanent rumstation, som har været i kredsløb om Jorden siden 1998.

Missionen bliver onsdag formiddag præsenteret på et pressemøde, hvor også uddannelsesminister Morten Østergaard (R) vil være til stede.