Endnu et anerkendt trossamfund er tæt knyttet til Saudi-Arabien. ”Dybt bekymrede” borgerlige partier vil have ministeren til at reagere

For tredje gang på under et år kan det nu dokumenteres, at et muslimsk trossamfund har bånd til Saudi-Arabien. Muslim World League på Frederiksberg har fået økonomisk støtte direkte fra hovedkontoret i Mekka, der ifølge eksperter er tæt knyttet til det saudiske regime. Regeringen er på vej med lovforslag, men allerede nu vil borgerlige partier have kirkeministeren på banen

Senere på ugen præsenterer S-regeringen et forslag, der skal dæmme op for donationerne fra anti-demokratiske lande til trossamfund i Danmark. Nu viser det sig, at MWL på Vodroffsvej er knyttet til Saudi-Arabien.
Senere på ugen præsenterer S-regeringen et forslag, der skal dæmme op for donationerne fra anti-demokratiske lande til trossamfund i Danmark. Nu viser det sig, at MWL på Vodroffsvej er knyttet til Saudi-Arabien. Foto: Johanne Teglgård Olsen.

Saudi-Arabien har det med ikke at være velkomment, når snakken falder på religiøs påvirkning af trossamfund på disse breddegrader.

Faktisk er landet og dets stærkt konservative udgave af islam særdeles non grata – uønsket – i det religiøse landskab herhjemme. Det mente den tidligere VLAK-regering, og det mener den nuværende S-regering.

”Jeg tror, at det først og fremmest er vigtigt at træffe et politisk valg; ønsker vi, at undertrykkende regimer involverer sig i religiøse aktiviteter i Danmark? Nej,” sagde Mette Frederiksen (S) på et pressemøde få uger inden folketingsvalget i 2019.

Siden da har S-regeringen flere gange harceleret, når lande som Saudi-Arabien har involveret sig i danske moskéer. I januar kunne Berlingske og Kristeligt Dagblad fortælle, at to moskéer på Nørrebro i København har modtaget store pengedonationer direkte fra den saudiske ambassade.

Om få dage præsenterer regeringen det lovforslag, der skal dæmme op for autoritær påvirkning af moskéer i Danmark, og nu viser det sig, at endnu et anerkendt trossamfund har tætte bånd til Saudi-Arabien. Det drejer sig om organisationen Muslim World League Denmark (MWL), der har lokaler på Vodroffsvej på det centrale Frederiksberg.

En gennemgang af organisationens vedtægter viser en én-til-én forbindelse mellem Muslim World Leagues danske afdeling og moderorganisation i Saudi-Arabien. Det er dermed tredje gang på under et år, at saudisk indflydelse på et muslimsk trossamfund i Danmark kan dokumenteres.

”Muslim World League Denmark repræsenterer hovedkontoret i Makkah (anden stavemåde for Mekka, red.),” står der i vedtægterne, der kan tilgås via Kirkeministeriets hjemmeside.

Ydermere står der, at ”foreningens økonomiske fundament bygger på økonomisk tildeling fra hovedkontoret i Makkah”.

MWL Denmark har ifølge sine egne regnskaber ikke modtaget penge direkte fra Saudi-Arabien i hverken 2018 eller 2019 – de eneste år med offentligt tilgængelige regnskaber.

Men ifølge religionssociolog og moskéforsker Lene Kühle fra Aarhus Universitet har MWL’s moderorganisation i Saudi-Arabien tidligere støttet den danske gren af organisationen direkte. Både i form af køb af moskébygninger og aflønning af imamer.

Venstre er dybt forarget.

”Muslim World League er alt det, vi ønsker at sætte en stopper for. Vi kan ikke have et anerkendt trossamfund, der i virkeligheden laver propagandaarbejde for Saudi-Arabien i Danmark. Det er meget bekymrende,” siger partiets udlændingeordfører Mads Fuglede.

Selvom lovforslaget, der forbyder donationer fra anti-demokratiske organisationer til trossamfund i Danmark, præsenteres i denne uge, kræver Dansk Folkeparti, at kirkeminister Joy Mogensen (S) ser nærmere på MWL med det samme.

”Det er dybt bekymrende, at en organisation med direkte forbindelser til regimet i Riyadh er organiseret i Danmark, hvor de ovenikøbet har lukrative skattefordele ved at være organiseret som trossamfund. Kirkeministeren skal redegøre for, hvordan de er blevet anerkendt trossamfund,” siger DF-næstformand Morten Messerschmidt.

Muslim World Leagues historie i Danmark er lang og snørklet. Den begynder i Mekka i Saudi-Arabien, hvor moderorganisationen har hjemme.

Her blev organisationen i 1962 stiftet af den daværende saudiske konge. Siden da har MWL haft tætte forbindelser til Saudi-Arabiens regime, der gang på gang kritiseres af internationale ngo’er for at se stort på menneskerettighederne. Landet er kendt for sin wahabisme – en doktrinær tilgang til islam med stærkt konservative holdninger til blandt andet kvinder og homoseksuelle.

Ifølge Martin Riexinger, islamforsker på Aarhus Universitet, er MWL sammenvævet med Saudi-Arabiens regime. Muslim World Leagues internationale generalsekretær, Mohammed bin Abdul-Karim Al-Issa, var eksempelvis mellem 2009-2015 justitsminister i Saudi-Arabien.

”Muslim World League er en slags soft power-organisation, der skal fremme Saudi-Arabiens indflydelse og landets konservative fortolkning af islam. Der er ingen tvivl om dets tætte bånd til regimet i Riyadh,” siger han.

Muslim World League har været til stede i Danmark siden i 1974 og ejer en fredet herskabsejendom på 428 kvadratmeter på det centrale Frederiksberg i København.

Ifølge Lene Kühle toppede organisationens aktiviteter i Danmark mellem 1970’erne og 1990’erne. Siden 2000’erne har MWL Denmark droslet ned, men organisationen lever fortsat.

Til gengæld viser det sig, at MWL slet ikke driver moské i Danmark.

I stedet har organisationen i årevis lånt sine moskélokaler på Frederiksberg ud til Det Albanske Trossamfund. MWL ejer desuden en moské i Helsingør, der tidligere har været drevet som tyrkisk moské, men i dag er lukket.

Niels Valdemar Vinding, postdoc og islamforsker på Københavns Universitet, kalder det ”et stort og vigtigt spørgsmål” at få afklaret, hvad MWL laver i Danmark, og om organisationen overhovedet bør være et anerkendt trossamfund.

”Er det et trossamfund, eller er det et kontor, der laver saudisk interessevaretagelse? Meget tyder på det sidstnævnte,” siger han.

Lene Kühle kalder MWL ”et trossamfund uden menighed”, fordi organisationen ikke driver moské. Hun vurderer derfor, at MWL har kontorer i Danmark for at pleje Saudi-Arabiens omdømme – ikke for at drive trossamfund.

Regimet i Riyadh forsøger som led i en større reformproces under parolen ”vision 2030” at forbedre sit omdømme i Vesten, og det har tilsyneladende også sat sit aftryk på MWL. I efteråret 2019 var moderorganisationens leder, Mohammed bin Abdul-Karim Al-Issa, i Danmark, og her besøgte den tidligere saudiske justitsminister Roskilde Domkirke og deltog i en konference om religiøs dialog med overrabiner Jair Melchior.

”På den måde synes MWL’s aktiviteter i Danmark at være i overensstemmelse med det saudiske styres forsøg på at forbedre deres image,” forklarer Lene Kühle.

Er det et problem, at MWL er et anerkendt trossamfund?

”Det er i hvert fald paradoksalt, at Christiansborg på den ene side prøver at begrænse udenlandsk indflydelse af moskéer i Danmark, og på den anden side anerkender MWL som et decideret trossamfund,” siger Lene Kühle.

MWL Denmark har ikke villet stille op til interview. Organisationen oplyser skriftligt, at deres lokaler på Vodroffsvej fungerer som et kontor, der tilbyder ”oplysninger om islam og dens lære”.

Blandt andet kan man få foretaget islamiske vielser eller få vejledning, hvis man ønsker at konvertere til islam, oplyser de.

Saudi-Arabiens ambassade vil heller ikke stille op til interview. Ambassaden afviser skriftligt, at den saudiske stat har en tilknytning til MWL på Vodroffsvej.

”Muslim World League på Frederiksberg tilhører Muslim World League i Mekka. Centret modtager ingen finansiering eller donation fra ambassaden eller nogen anden saudisk regeringsmyndighed,” lyder det i en e-mail til Kristeligt Dagblad.

En gennemgang af MWL’s aktiviteter viser dog, at foreningen indtil for nylig udstedte officielle halalcertifikater for Saudi-Arabien.

Frem til foråret 2019 skulle danske slagterier købe deres halalcertifikater direkte fra Muslim World League, hvis de ønskede at eksportere kyllinge- eller oksekød til Saudi-Arabien. Et offentligt tilgængeligt dokument fra 2018 fra Landbrug & Fødevarer viser, at et halalkontrolbesøg fra eksempelvis MWL kostede 7.000 kroner, mens et førstegangsgebyr for et halal-eksportcertifikat kostede 15.000 kroner.

Det er uvist, præcist hvor mange penge MWL frem til 2019 har tjent på at udstede halalcertifikater i Danmark. Organisationens regnskaber viser, at trossamfundet på Vodroffsvej omsatte for 875.000 kroner i 2018. Året efter faldt omsætningen til 775.000 kroner. Hvor stor en del af beløbet, der stammer fra halalcertifikater, fremgår ikke.

Det står dog klart, at halalcertifikater til Saudi-Arabien i årevis har været med til at opretholde MWL’s virke i Danmark, vurderer Niels Valdemar Vinding.

”Men beløbenes lave størrelse synes at afkræfte konspirationen om, at det ligefrem flyder med penge fra danske halalcertifikater til Riyadh. MWL’s omsætning står ikke mål med de udgifter, de må have. Hvis pengetoget har en rute, er det fra Saudi-Arabien til Danmark. Ikke fra Danmark til Saudi-Arabien,” siger han.

Kirkeminister Joy Mogensen har ikke ønsket at stille op til interview om MWL’s bånd til Saudi-Arabien.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) udtaler i en skriftlig kommentar, at S-regeringen med sit kommende lovforslag vil forbyde ”økonomiske donationer fra folk i udlandet, der vil fremme en fundamentalistisk udgave af islam.”

Inden da kan Mattias Tesfaye ikke udtale sig om, hvorvidt MWL bliver en del af forbudslisten.