Prøv avisen

Angrende Akkari taler ud i Trykkefrihedsselskabet

Ahmad Akkari var med til at få Muhammed-krisen til at eskalere. Nu forsvarer han ytringsfriheden og skal tale i Trykkefrihedsselskabet torsdag. Foto: Palle Peter Skov Denmark

Trykkefrihedsselskabet har inviteret en af Muhammedkrisens hovedpersoner Ahmad Akkari til at holde tale om sit skift fra at være fanatisk islamist til forsvarer af ytringsfriheden. Skeptikerne er mange, men angrer han oprigtigt, er der plads til et medlemskab, siger formand for foreningen

Når Ahmad Akkari stiller sig op torsdag aften i Trykkefrihedsselskabet og erklærer sig tilhænger af ytringsfriheden, bliver han nok modtaget med en vis skepsis fra publikum. Forståeligt. For under Muhammedkrisen stod Trykkefrihedsselskabet og den dengang glødende islamist for to diametralt modsatrettede holdningssæt:

Trykkefrihedsselskabet kæmpede for ytringsfriheden og retten til at vise tegningerne af Muhammed. Ahmad Akkari rejste Mellemøsten rundt i protest og fordømmelse mod tegningerne og blev en væsentlig katalysator for brændende dannebrogsflag, ødelagte ambassader og trusler mod Jyllands-Posten og tegnere som Kurt Westergaard, som har været tvunget til at leve under beskyttelse af PET siden.

OVERBLIK:
Det mente Ahmad Akkari dengang

Men for tre uger siden bragte netop Jyllands-Posten et interview med en tilsyneladende forandret Ahmad Akkari. Han fortrød rundrejsen i Mellemøsten, lød det. Og han er ikke længere imam i de danske muslimske miljøer, som han nu tager afstand fra og advarer imod.

Vi inviterer ham nu, fordi vi synes, det er spændende at høre om hans udvikling. Det er jo fantastisk, at han ser ud til at være vendt på en tallerken. En person, der før var fanatisk modstander af ytringsfriheden, er nu blevet tilhænger. Og vi vil gerne tage ham på ordet, siger Katrine Winkel Holm.

Hun er konstitueret formand for Trykkefrihedsselskabet og opfordrer alle skeptikerne til at lade tvivlen komme eks-islamisten til gode. Ahmad Akkari skal først have mulighed for at forklare sig. Derefter kan publikum afgøre med sig selv, om han forsøger at binde dem noget på ærmet, mener hun.

LÆS OGSÅ:
Ahmad Akkari: Muhammed-tegningerne var i orden

Der er mange, der har overvejet, om Ahmad Akkaris udmeldinger nu også kan være rigtige. Men jeg synes, vi skylder at lytte til ham. Det er jo fantastisk, at en mand, der har været så langt inde i det hardcore islamistiske miljø, vender sig mod friheden og mod os, fortæller den konstituerede formand for Trykkefrihedsselskabet.

Det behøver ikke være sidste gang, den nyslåede ytringsfrihedsforkæmper kommer og taler til sine tidligere modstandere. Han kan endda blive medlem, hvis han oprigtigt angrer de handlinger, som forårsagede Danmarks største udenrigspolitiske krise siden anden verdenskrig, forklarer Katrine Winkel Holm:

Der er plads til enhver, der går ind for ytringsfrihed. Men jeg vil først høre ham klart og tydeligt tage afstand til de passager i Koranen, der opfordrer til vold mod anderledes troende.

Trykkefrihedsselskabet har givet arrangementet titlen En eks-islamist taler ud. Det bliver holdt i kursus- og konferencestedet Vartov i det indre København i morgen torsdag den 22. august klokken 19.30.