Universitetsrektor om tiden under nedlukning: Gør noget andet og lær noget nyt

Rektor på Roskilde Universitet, Hanne Leth Andersen, tror på, at muligheden ligger midt i al besværet. Hun savner kulturlivet, men påskønner tid til fordybelse

Rektor og professor i universitetspædagogik ved Roskilde Universitet Hanne Leth Andersen (født i 1962) håber, at vi efterfølgende kan bruge det, vi har lært under pandemien, i klimakampen. – Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.
Rektor og professor i universitetspædagogik ved Roskilde Universitet Hanne Leth Andersen (født i 1962) håber, at vi efterfølgende kan bruge det, vi har lært under pandemien, i klimakampen. – Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.

Hvad er det værste ved denne tid?

Det er følelsen af isolation og det, at der er meget lidt kulturliv tilgængeligt. Jeg tror, at kultur er det kit, som binder os sammen, og jeg tror, at polariseringen øges, når vi ikke mødes som mennesker i samme rum og kan mærke, at vi er gjort af det samme stof. Nærheden med andre mennesker gør os sociale og tolerante. Når vi ikke mødes, men i stedet har internettet og de sociale medier, skærpes opdelingen af samfundet, og man bliver lettere polariseret. Man bliver trukket yderligere over i sin position. Angst æder jo sjæle op, og vi har været præget af angst – og det, tror jeg, er det værste ved det her. Når vi ikke mødes, bliver vi mindre tolerante, og det er ikke godt for samfundet.

Hvad er det bedste ved denne tid?

Jeg oplever, at der er blevet en anden tid til kreativitet og fordybelse. Da alle vores planer faldt til jorden, blev vi først lidt fortvivlede, men så fandt vi både fordybelse og kreativitet og nye løsninger. Man vågnede op igen og opdagede, at man kunne gøre tingene på en helt anden måde. Midt i al besværet ligger også muligheden. Jeg har selv fundet nye måder at løse opgaver på og fundet nye måder at være i dialog på, og jeg oplever, at jeg har fundet nye måder at formidle på. Og så har jeg fået ryddet op i en masse personlige ting – det er jo også en form for kreativitet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Nævn en bog, en film eller en anden kulturoplevelse, som har gjort indtryk på dig under pandemien.

Jeg har lige læst ”Margrete I” af Anne Lise Marstrand Jørgensen, og den var jeg vildt fascineret af. Det er virkeligt spændende, hvordan en kvinde tager ledelsen i tre lande, hvor al magt tilhører mænd. Hvad det er, hun gør, hvordan hun samler, og hvordan hun tænker – og hvordan hun agerer lidt mere humant i en bestialsk og krigerisk periode. Det handler jo om en kvindelig leder, og det, synes jeg, er enormt spændende. Den har jeg været optaget af, og jeg er i det hele taget meget optaget af Anne Lise Marstrand Jørgensens forfatterskab.

Hvilken ændring i dit liv eller dine vaner vil du bevare efter coronaen?

Alt, hvad der er bæredygtigt. Jeg vil gerne fortsætte med at tage nogle møder digitalt. For eksempel kan man tage et hurtigt møde digitalt, og få snakket med en kollega om et problem, der presser sig på lige nu. Så ser man lige hinanden i 10 minutter, uden transport. Men det gælder også konferencer. Jeg synes, at mange webinarer har fungeret glimrende, og jeg kan nu let tage til konferencer ude i verden og vide, hvad der rører sig der. Jeg har deltaget i en række internationale møder i den her periode, og det vil jeg gerne fortsætte med – at spare på mine rejser og samtidig både holde mig orienteret og fastholde internationale samarbejder.

Hvad er det bedste råd, du vil give til andre til at stå igennem coronatiden?

Et godt råd er altid ”gør noget andet”, og det lægger corona jo i den grad op til. Gør noget andet, end du havde tænkt dig. Brug det, så godt som det er dig muligt, til at gøre noget andet og dermed lære noget nyt, som kan tages med videre. Vi har fået en chance for at bryde vores vaner og tænke på andre måder.