Anklager går hårdt til partifælles nye forklaringer i Messerschmidt-sag

I straffesag mod Morten Messerschmidt har to vidner fra partiet torsdag forklaret sig.

Kim Christiansen afgav forklaring i straffesag mod Messerschmidt 10. august 2021 i Retten i Lyngby. Dengang var hans forklaring noget anderledes, end den var torsdag i Retten på Frederiksberg.
Kim Christiansen afgav forklaring i straffesag mod Messerschmidt 10. august 2021 i Retten i Lyngby. Dengang var hans forklaring noget anderledes, end den var torsdag i Retten på Frederiksberg. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

At der var en EU-dag på Dansk Folkepartis sommergruppemøde i Skagen i 2015 er tidligere folketingsmedlem for partiet Kim Christiansen ikke i tvivl om.

I hvert fald ikke torsdag i Retten på Frederiksberg, hvor han er indkaldt som vidne i en straffesag mod partiformand Morten Messerschmidt, der er anklaget for svig med EU-midler.

Men Kim Christiansens forklaring torsdag afviger fra hans tidligere forklaringer i sagen. Både hans forklaring til politiet tilbage i 2020 og også hans forklaring, da straffesagen kørte ved Retten i Lyngby i sommeren 2021. Og det borer senioranklager Rasmus Maar Hansen i.

Senioranklageren vil vide, om Kim Christiansen i august 2015 deltog i en EU-konference arrangeret af det europæiske parti Meld.

- Ja, det kan man jo sige, at jeg gjorde om tirsdagen, lyder svaret fra Kim Christiansen.

Han henviser til tirsdag den 4. august 2015 på DF-sommergruppemødet i Skagen. EU-partiet Meld har betalt godt 98.000 kroner af regningen for sommergruppemødet. Spørgsmålet i straffesagen er, om den EU-støtte var berettiget, og om den er opnået ved svigagtig adfærd.

Men Kim Christiansen har ikke tidligere været så præcis med hensyn til, hvorvidt der var en egentlig EU-konference. Rasmus Maar Hansen henviser blandt andet til en forklaring, Christiansen har afgivet til politiet.

Her havde Christiansen sagt, at han aldrig havde deltaget i et EU-seminar. Og at han stod på en deltagerliste havde nok noget at gøre med, at nogen havde lavet listen med det formål at få tilskud fra EU.

Og da han forklarede sig i Retten i Lyngby sidste år, sagde Christiansen, at han ikke havde opfattet, at han deltog i en EU-konference. Han havde været til sommergruppemøde, og der var der også blevet talt om EU.

Men torsdag i Retten på Frederiksberg er Christiansen altså af den overbevisning, at han deltog i en konference. Det forklarer han blandt andet ved, at han efter behandlingen ved Retten i Lyngby har hørt en lydfil, som også har været bragt i medierne.

På lydfilen hører man angiveligt Morten Messerschmidt tale på sommergruppemødet den 5. august 2015. Hvor han til forsamlingen en passant nævner, at de dagen inden var til et EU-seminar.

- Den båndoptagelse bekræfter, at det var en dag, som lå i EU's tegn.

Også et andet tidligere folketingsmedlem for DF, Dorthe Ullemose, har torsdag afgivet forklaring i retten. Også hendes forklaring afviger i dag fra, hvad hun tidligere har sagt.

Rasmus Maar Hansen vil indlednings vide, om hun har deltaget i en konference arrangeret af Meld.

- Jeg ved ikke, hvad Meld og Feld er. Men jeg har deltaget i en EU-konference, lyder det fra Dorthe Ullemose.

Da Rasmus Maar Hansen går hende på klingen, bliver hendes stemmeføring mere hektisk. Hun taler højere og hurtigere end i begyndelsen.

- Jeg ved ikke, om det var et seminar eller en konference, eller hvad det var. I må kalde det, hvad I vil. Jeg ved, at vi brugte en formiddag på at diskutere EU, lyder det fra Dorthe Ullemose.

Afslutningsvis vil sagens anden anklager, specialanklager Andreas Myllerup Laursen vide, om hun har drøft sin forklaring med andre inden retsmødet.

- Øhh, nej, lød svaret fra Dorthe Ullemose.

Både Christiansen og Ullemose er fortsat medlem af Dansk Folkeparti.

Flere vidner skal afhøres i løbet af torsdagen. Det ligger endnu ikke fast, hvornår der falder dom.

/ritzau/