Prøv avisen

Anklager i Svend Lings-sag: Der skal slås virkelig hårdt ned

Svend Lings nægter sig skyldig i anklagerne mod ham og afviser, at han har skaffet medicin til selvmord. – Foto: Sonny Munk Carlsen/Ritzau Scanpix

Den tidligere læge Svend Lings skal mindst et år i fængsel, mente anklageren i sag om to lægers mulige medvirken til selvmord. Svend Lings handler ”af etiske grunde” og skal frifindes, sagde forsvareren

De to pensionerede læger, Svend Lings, 76 år, og Frits Schjøtt, 83 år, sad i venstre side af den største retssal 3 i Retten i Svendborg i går.

Her fandt anden og sidste retsdag sted i sagen, hvor Svend Lings er tiltalt for i to tilfælde at have medvirket til selvmord og i ét tilfælde af medvirken til forsøg på selvmord. Frits Schjøtt er kun tiltalt i det sidste forhold.

”Her er to uddannede læger, som nok er på pension, men som gennem deres uddannelse har både indsigt og mulighed for at skaffe dræbende medicin,” sagde anklager Kirsten Flummer i sin procedure.

De forbrydelser, de to mænd er tiltalt for, er ”langt uden for de forhold, som domstolene har behandlet før”, og der skal ”virkelig slås hårdt ned”, mente anklageren, som krævede mindst ét års fængsel til Lings og fire måneder til Schjøtt. For:

”Når uddannede læger på den måde hjælper folk med at tage livet af sig, kan det ikke straffes med under fire måneders fængsel.”

Frits Schjøtt har erklæret sig skyldig i at have udskrevet en recept på medicin, som han vidste skulle bruges til et selvmordsforsøg, der dog mislykkedes sidste år.

Svend Lings, derimod, har nægtet sig skyldig i anklagerne mod ham. Han afviser, at han har skaffet medicin til selvmord, som han er tiltalt for i to af sagens tre forhold. I det sidste forhold begik en 85-årig kvinde selvmord efter at have korresponderet på mail med Lings. Han bekræftede blandt andet hendes valg af medicin og gav hende råd om at supplere med en plasticpose over hovedet.

Retten skal blandt andet tage stilling til, om det i strafferetligt forstand hører under paragraffen om medvirken til selvmord.

Det gør det, mente altså anklageren:

”Svend Lings råder hende om, hvor hun kan søge oplysninger om selvmord, hvordan hun kan indtage medikamenter, og at hun skal tage posen over hovedet. Enhver form for tilskyndelse, råd eller dåd er strafbart i forhold til den danske straffelov,” sagde hun.

Sagen antog krimiagtig karakter, da anklageren redegjorde for, hvorfor Svend Lings ifølge hende har bistået med at skaffe medicin i to andre tilfælde.

Han har selv mistet sin autorisation og dermed muligheden for at udskrive recepter. Men ifølge anklageren har Lings virket gennem kollegaen Frits Schjøtt.

Frits Schjøtt har erkendt, at han har udskrevet tre recepter på sovemedicin. Én portion blev udleveret til den mand, som overlevede sit forsøg på selvmord. Én portion beholdt Frits Schjøtt selv. Men ingen kan redegøre for den sidste portion.

Svend Lings hævder, at han har den: ”Den har jeg deponeret på et sikkert sted til eget brug,” har han tidligere sagt i retten.

Men anklageren argumenterede i går for, at medicinen blev givet til den person, som udgør sagens forhold nummer to, en kendt brilledesigner.

I en tv-dokumentar om brilledesignerens dødsønske og død svarede Svend Lings gådefuldt, da han blev spurgt, om han kunne skaffe medicin til selvmord:

”En klog ræv har mange udgange”.

Brilledesignerens ekskone har i retten forklaret, at hun på et tidspunkt modtog en foret kuvert. Hun bragte den til sin eksmand, hvorpå han udtalte, at ”han havde fået medicinen”, ifølge anklager Kirsten Flummer.

Men det er gætteri, mente Svend Lings forsvarer, Hanne Rahbæk:

”Der er ikke skyggen af tvivl om, at det ikke er tilstrækkeligt belyst.”

Hun henviste flere gange til en ældre dom, hvor en mand blev frifundet for medvirken til selvmord. Han havde skaffet en taxa og eskorteret en kvinde til et højt hus, hvorfra han vidste, hun ville springe ud.

”Er det lægefaglig medvirken,” spurgte hun retorisk angående den 85-årige kvinde, som Svend Lings gav råd om plastikposen over hovedet.

Hun svarede selv:

”Den her medvirken er på det helt generelle plan, som enhver over førskolealderen kunne have givet.”

Hun argumenterede for frifindelse i alle tre forhold:

”Hvis retten ikke er enig i min påstand om frifindelse, så er det min opfattelse, at man bør være enig i, at det er i det meget nedre område af medvirken,” sagde Hanne Rahbæk, som mente, at en eventuel straf skal ”udmåles i dage og gøres betinget.”

Både forsvarer og anklager mente at have etikken på deres side.

For selvmord er en menneskeret, og Svend Lings har kastet sig ind i sagen ”af etiske grunde”, sagde forsvarer Hanne Rahbæk.

Hans engagement har konfliktet med sandheden – men altså ikke loven – når han til medierne har fortalt om sin omfattende aktivitet med at skaffe medicin og assistere ved selvmord. Men han har haft et større perspektiv for øje:

”Man må sige, at min klient har taget munden rimelig fuld for at holde gang i debatten om dødshjælp. Men man kan ikke tage de ting, han har sagt om det ene, det andet og det tredje til indtægt for andet, end at han vil fastholde emnet på dagsordenen.”

Omvendt sluttede anklager Kirsten Plummer med at læse en avisartikel op i retten.

Her udtalte en læge med speciale inden for palliation (lindring) sig blandt andet om, hvordan hun oplever, at alvorligt syge patienter ofte ændrer mening om, hvorvidt de ønsker at dø, når de får professionel hjælp til lindring af deres lidelser.

Der falder dom i sagen den 26. september.