Anne valgte Aarhus og Aalborg fra: Det er her, jeg har hjemme

Når man vokser op i Thy, bliver normen i folkeskolen og gymnasiet hurtigt, at man skal videre til en storby i starten af 20’erne, mener Anne Grube Overgaard. Men beslutningen om kun at flytte 20 minutters kørsel væk og blive i Thy har været den helt rigtige

Både Anne Grube Overgaard og hendes venner har deres surfboards stående ved kollektivet ganske ulåst. Der er ingen grund til at bekymre sig i en by med 1000 indbyggere, hvor alle gerne vil hjælpe alle, mener hun. Hvis det kunne lade sig gøre, ville hun surfe hver dag. Blæsten er dog lidt for hård denne sommerlige gråvejrsdag, vurderer hun. – Foto: Thomas Kellermann Hansen.
Både Anne Grube Overgaard og hendes venner har deres surfboards stående ved kollektivet ganske ulåst. Der er ingen grund til at bekymre sig i en by med 1000 indbyggere, hvor alle gerne vil hjælpe alle, mener hun. Hvis det kunne lade sig gøre, ville hun surfe hver dag. Blæsten er dog lidt for hård denne sommerlige gråvejrsdag, vurderer hun. – Foto: Thomas Kellermann Hansen.

Det er ikke, fordi Anne Grube Overgaard og hendes venner afskyr cafébesøg. De kan endda finde på at gå ned i den lokale surfshop i Klitmøller, hvor man også kan købe sig en kop kaffe. Men de er en smule skeptiske overfor, at folk i større byer kan finde på at betale i dyre domme for en caffe latte for kun at bruge et par timer sammen en eftermiddag, hvorefter der kan gå dage eller uger, før de ser hinanden igen.

”Jeg tror, at vi oftere besøger hinanden derhjemme, hvor vi laver vores egen kaffe og hygger i det private. Unge her omfavner hinanden, fordi alle kender alle. Der er en følelse af fællesskab i denne by, hvor alle giver en hånd og har med hinanden at gøre på en eller andet led. Man kan nå at vinke 10 gange til venner, der kører forbi, og få to eller tre snakke på gåturen op til købmanden,” fortæller Anne Grube Overgaard, som i sidste uge fyldte 23 år.

Hun føler sig hjemme i Klitmøller, 20 kilometer fra barndomsbyen, Thisted. Alligevel var det ikke nogen selvfølge for Anna Grube Overgaard, at hun skulle blive i Thy med godt 40.000 indbyggere i Nordvestjylland. Da hun dimitterede fra Thisted Gymnasium i 2017 og efterfølgende arbejdede i Norge i et år og kom hjem, troede hun, at det var på tide at flytte til enten Aalborg eller Aarhus. Sådan som en stor del af de unge fra Thy plejer at gøre. Men hun blev boende hos sine forældre og fandt siden et kollektiv i vesterhavsbyen Klitmøller, hvor hun har boet siden januar i år.

”Det var nok mest mig selv, der følte, at det var et tabu at være i begyndelsen af 20’erne og stadig bo hjemme. Jeg følte, at alle mine venner og veninder kom i gang med det virkelige liv, fordi de var flyttet til storbyen og begyndt på studier, og at jeg ikke var kommet videre fra mine barndomstrygge rammer,” siger hun og uddyber:

Det, synes jeg, har vendt sig nu. Måske er jeg endda en af dem, der er kommet længst. Jeg er afklaret med, at det er her, jeg har hjemme, og at det er her, jeg gerne vil blive voksen og sagtens kan se et liv med hus og børn.”

Samtidig er hun nået frem til, at hun får mest muligt ud af sin ungdom på den nordvestjyske kyst. Den gængse tese om, at det gode ungdomsliv findes i byerne, gav hun endelig slip på, da hun flyttede i kollektiv. For selvom hun længe troede, hun skulle bo i Aalborg eller Aarhus, kunne hun inderst inde godt lide tilværelsen i Thy.

”Herude føler jeg, at jeg er fri, og at jeg kan strække min ungdom. Jeg hører fra flere venner, at de tænker, de skulle måske have ventet et år med at komme videre, og flere tager også orlov fra deres studier, fordi de har brug for en pause fra en stresset hverdag,” siger Anne Grube Overgaard.

”Mine nære venner har også bemærket, at jeg virker mere glad og tilpas end førhen. Jeg har accepteret, at jeg føler mig mest hjemme i Thy, og at det er helt okay.”

I Klitmøller siger man ikke unge eller fællesskab uden også at sige surfing. Byen er en del af det område på den jyske nordvestkyst, der har fået tilnavnet Cold Hawaii, efter at surfermiljøet i løbet af de seneste år er vokset intenst i området mellem byerne Agger og Hanstholm. Det er også blevet til utallige surfture for Anne Grube Overgaard og hendes venner. Af og til også på lejre i udlandet for at blive bedre.

”Jeg håber på at blive rigtig dygtig en dag, men lige nu er det mest et frirum, der giver mig ro i hovedet. Hvis jeg føler mig stresset, skal jeg bare i vandet,” siger hun.

”Hvis bølgerne rullede ind hver eneste dag, surfede jeg hver eneste dag. Vi tager tit på ture langs kysten for at finde bølger. Til tider overnatter vi også nær stranden for at score de bedste bølger, og på samme tid føles det som et lille eventyr.”

Når Anne Grube Overgaard ikke surfer, bruger tid med andre unge i området eller i det kollektiv, hvor hun bor med fire andre, arbejder hun som såkaldt værdighedsmedhjælper, en form for besøgsven, på et plejehjem i Thisted. Samtidig er hun begyndt at arbejde i tøjbutikken ”Klitmøller Collective”, så det er en travl sommer, før hun til september begynder på studie. Hvilket det bliver, står ikke fast, da hun har søgt flere forskellige. Dog er sygeplejerskestudiet førsteprioritet. For hende giver det stor værdi at hjælpe og være der for andre mennesker, er hun blevet bekræftet i på plejehjemmet, hvor hendes oldemor også bor.

”Jeg er også meget privilegeret ved at have min morfar bosat i den nærmeste by 10 minutter væk, og mine forældre og min brors lille familie bor i Thisted. Jeg er glad for at kunne være en del af deres liv i dagligdagen og ikke kun til weekender og fødselsdage. Det vejer også tungt, at studiet kan foregå dér,” siger Anne Grube Overgaard.

Hun har taget imod Kristeligt Dagblad i sit kollektiv på en regnvejrstirsdag i en coronapræget sommer. Trods det grå vejr er der stadig en håndfuld turister ved stranden, hvor Anne Grube Overgaard sonderer terrænet for en mulig surftur. Bølgerne er udmærkede, men blæsten for hård, lyder konklusionen. Men der er stadig mulighed for en tur senere på dagen, lyder det med et glimt af håb i hendes stemme.

Vinden afholder ikke kitesurfere fra at more sig i bølgerne eller turisterne fra at se på. Lige nu er der godt 20, men hen over de næste uger gæster tusindvis af turister Klitmøller.

”Folk valfarter hertil. Hvis købmanden er fyldt, vælger jeg ofte at handle på lidt skæve tidspunkter, så man ikke står som sild i en tønde i frugt og grønt-afdelingen. I kollektivet er vi så heldige, at vi har mulighed for at isolere os i den store have, hvor vi kan invitere andre unge fra byen ind, når byens hovedvej er sort af turister,” siger Anne Grube Overgaard og understreger, hvor taknemmelig hun var over ikke at sidde i en lille lejlighed i Aarhus eller København under forårets coronanedlukning.

Selvom ægteskab og børn ikke ligefrem er et af de næste skridt, vurderer hun, at hun sagtens kunne se sig selv i Klitmøller – og i hvert fald Thy – resten af livet. Der er både en velfungerende børnehave og friskole, hvis man er en børnefamilie. Ungdomsliv med surfing, øl, fester og masser af sammenkomster. Pensionister, der nyder et badehotelsagtigt liv med gåture langs stranden. Samtidig behøver det i hendes øjne ikke være noget problem, at der ikke sker lige så meget på andre årstider som sommeren.

”Jeg kan bare mærke, det er her ved kysten ved vindens susen og bølgernes brusen, at jeg skal være. Så kan det godt være, at Klitmøller er en mørk spøgelsesby om vinteren, men vi unge skal nok finde hinanden. Der er masser at give sig til og masser af skønne mennesker at mødes med,” siger Anne Grube Overgaard.