Antallet af børnearbejdere i verden stiger, USA vil efter sigende donere 500 millioner vacciner, og så byder torsdagen på et særligt astronomisk fænomen

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.

Antallet af børnearbejdere stiger for første gang i to årtier. USA har opkøbt 500 millioner vaccinedoser til donation, og senere på formiddagen kan du måske spotte en delvis solformørkelse.
Antallet af børnearbejdere stiger for første gang i to årtier. USA har opkøbt 500 millioner vaccinedoser til donation, og senere på formiddagen kan du måske spotte en delvis solformørkelse. Foto: Rupak De Chowdhuri/Reuters/Ritzau Scanpix/ Denis Balibouse/Reuters/Ritzau Scanpix/Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix

Godmorgen. Du kan med fordel give bisserne en ekstra omgang med tandbørsten, mens du læser dagens Morgensamling.

På mandag kan du nemlig igen sende et stort smil til kassedamen i supermarkedet, piccolinen i billetlugen eller bartenderen, som også skal forberede sig på at arbejde lidt længere.

Vi er stået op til nyheden om, at folketingets partier sent i nat er blevet enige om en yderligere genåbning af Danmark. Det betyder, at kravet om mundbind frafalder alle steder på nær i tæt kollektiv trafik.

Herudover inkluderer aftalen blandt andet udvidede åbningstider for barer og restauranter, en gradvis udfasning af coronapasset, samt et øget antal tilskuere til EM-fodboldkampene. Få et overblik over den nye aftale her.

USA vil donere 500 millioner vaccinedoser til fattige lande

Mens Danmark genåbner, åbner Joe Biden sin første oversøiske udlandsrejse som præsident i USA med at erklære, at USA er tilbage- tilbage i samarbejdet med andre lande vel at mærke. Det skete, da præsidenten onsdag aften landede i Storbritannien forud for G7-topmødet i morgen.

Og det var ikke den eneste nyhed, som Joe Biden tilsyneladende havde pakket med i kufferten. Kristeligt Dagblad beretter i dagens avis om det tiltagende pres på verdens rigeste lande for at bidrage med vacciner til de fattigste. I mellemtiden har USA ifølge kilder i The Washington Post besluttet at donere 500 millioner vaccinedoser til verden via det internationale vaccinesamarbejde Covax.

Forskere er uenige om opgør mod aktivistisk forskning

Først var der 262. Dagen efter var der 3241 forskere, som i et debatindlæg i Politiken protesterede mod en vedtagelsestekst - vedtaget af regeringen og de borgerlige partier - mod overdreven aktivisme i visse forskningsmiljøer, som medunderskriverne ser som et ”angreb på forskningsfriheden”.

Men selvom det lyder af mange, er det ikke alle danske forskere, som er enige. Kritik og offentlig interesse er en uomgængelig del af livet som forsker, lyder det i dagens Kristeligt Dagblad fra tre forskere, som ikke har ønsket at skrive under på protesten.

Man bør svare igen med faglige argumenter, frem for underskriftsindsamlinger og protestskrivelser, siger en af dem.

Artiklen fortsætter under annoncen