Antallet af plejefamilier er faldet markant det sidste årti

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

På landsplan er der årligt 3.000 nye sager om anbragte børn, og mange af dem mangler et trygt hjem.
På landsplan er der årligt 3.000 nye sager om anbragte børn, og mange af dem mangler et trygt hjem. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix.

Dagens morgensamling står i politikken og demokratiets tegn, for den falder i dag på den første tirsdag i oktober. Det betyder, at vi i dag skal byde det nye folketingsår velkommen. Dagen indledes med en gudstjeneste og senere afsluttes dagen med den traditionsrige åbningsdebat. Året kommer til at kredse sig om en koranlov, skattelettelser, velfærd og afgifter på kød, mener iagttagere, som Kristeligt Dagblad har talt med. Ydermere kan tidens store etiske debatter om abort og aktiv dødshjælp også komme til at blive diskuteret heftigt.

Jakob Ellemann-Jensen vil have klimaafgifter på landbruget

I går aftes kom økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V) med en for nogen overraskende udmelding. For kort tid siden ytrede han, at “CO2 afgifter bør ligge i køledisken”, men i går aftes meldte han ud til pressen og til sit bagland i Kolding, at der vil blive pålagt klimaafgifter på landbruget. Mange landmænd frygter for, at afgifterne rammer landbruget for hårdt, men i et interview med DR siger økonomiministeren, at det skal ske på en måde, hvor så få som muligt kommer til at betale afgiften. 

“Men vi bliver nødt til at have en afgift, der også ligger i produktionsledet, ellers skaber du ikke incitamenter til at nedbringe CO2-udledningen,” siger han.

Færre melder sig som plejefamilier

Færre danske familier åbner hjemmet for anbragte børn, der mangler et trygt sted at bo. Nye tal viser nemlig, at antallet af plejefamilier siden 2014 er faldet med 17 procent. På landsplan er der årligt omkring 3000 sager, hvor et barn bør anbringes uden for hjemmet. Derfor har Social- og Boligstyrelsen lanceret en kampagne, der skal få flere til at tage anbragte børn ind. 

“Hvis man kunne se for sig, at man kunne tage et barn i pleje, er det en mulighed, man bestemt bør overveje. Der findes alle mulige varianter – både som aflastningsfamilie og som plejefamilie, hvor man har et barn fuld tid," siger socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til Radioavisen.

Men fokus bør ligge på, hvordan man sikrer bedre forhold for plejefamilier, mener landsformand for Plejefamiliernes Landsforening.

Fem oppositionspartier stiller fuldtallige op til afstemning om koranlov 

Folketingspartierne Liberal Alliance, Konservative, Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne og Nye Borgerlige ophæver en såkaldt clearing, når partierne skal stemme om en koranlov, oplyser de i en samlet pressemeddelelse. Det betyder at alle partiernes medlemmer skal møde i Folketingssalen, når lovforslaget skal behandles. Det medfører, at de partier, der stemmer for en vedtagelse af loven, kan være tvunget til at stille med flere af deres folketingsmedlemmer til en eventuel afstemning, end de ellers ville have gjort. Loven, der vil forbyde utilbørlige handlinger mod blandt andet koraner, har dog fortsat flertal fra SVM-regeringen og Alternativet.

Fem oppositionspartier kræver, at samtlige af deres folketingsmedlemmer skal møde op til en afstemning om en koranlov.
Fem oppositionspartier kræver, at samtlige af deres folketingsmedlemmer skal møde op til en afstemning om en koranlov. Foto: Vahid Salemi/AP/Ritzau Scanpix

Løkke på besøg i lande med forhåbninger om et EU-medlemskab

To lande, der gør sig forhåbninger om at blive optaget i EU, er Serbien og Bosnien-Hercegovina. I sidste uge mødtes Lars Løkke Rasmussen med repræsentanter fra de to lande i Sarajevo. Landene står i en ny virkelighed som følge af krigen, og det har fået debatten om EU-udvidelse til at blusse op. Men en optagelses i EU er kompliceret og vil kræve en lang række tiltag, der skal sikre landende mere stabilitet – både hvad der angår institutioner, der sikrer demokrati, retsstat, menneskerettigheder og respekt for og beskyttelse af mindretal. Til Kristeligt Dagblads udsendte reporter siger Lars Løkke Rasmussen:

“Ligesom det i 00'erne var en stor udfordring at få Østeuropa ind i EU, så er det dette årtis store udfordring at finde en ordning, hvor de her lande i Balkan og frontlinjestaterne Ukraine, Georgien og Moldova entydigt bliver en del af den europæiske familie. Og så lader jeg et lille rum stå åben over for, hvad det vil sige at være en del af familien.”

Kæledyr blev velsignet i Guds hus

Vi slutter dagens morgensamling på den anden side af Atlanterhavet. Søndag lignede den amerikanske kirke St. John The Divine i New York City en dyrekennel, da man til en gudstjeneste kunne få sit kæledyr velsignet. Lederne af kirken mener, at kæledyrsforældrenes kærlighed til deres dyr kan have en positiv virkning på deres tro. Ydermere fortæller de, at menneskers forhold til deres dyr, er vigtigt i forhold til den måde, man ser på klimaforandringer:

“Når vores kæledyr i dag bliver velsignet, bliver vi opmærksomme på, at klimaet påvirker dyrenes liv.”

"Velsignelsen hjælper kirkegængerne til at sætte deres kærlighed til deres dyr i sammenhæng med Guds liv og Guds kærlighed til dem," siger Father Patrick Malloy.
"Velsignelsen hjælper kirkegængerne til at sætte deres kærlighed til deres dyr i sammenhæng med Guds liv og Guds kærlighed til dem," siger Father Patrick Malloy. Foto: Justin Lane/EPA/Ritzau Scanpix

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling skrives på skift af den digitale redaktions journalister og udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.