Prøv avisen

Anti-islamisk bevægelse er kommet til Danmark

Refugees Welcome står der på et skilt, som et ungt par holder oppe under en demonstration mod Pegida i Hamborg.

Den tyskfødte, anti-islamiske protestbevægelse Pegida har fået en afdeling i Danmark og forbereder demonstrationer i større danske byer

”Nu skal I komme ud af busken og vise jeres afsky imod fanatisk islam”.

Sådan lyder opfordringen på Facebook fra Jens Hansen, der på mandag deltager i en protestdemonstration mod ”ekstrem Islam” i Kongens Have i København. Facebook-begivenheden, der går under navnet ”Spadseretur imod ekstrem islam,” er arrangeret af den omdiskuterede Pegida-bevægelse, som de seneste uger har formået at arrangere protestmarcher med tusinder af deltagere i flere tyske byer.

Nu er protestbevægelsen, hvis navn er en forkortelse for ”Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes” (Patriotiske europæere mod islamisering af Aftenlandet/Vesten), også kommet til Danmark, hvor initiativtager Nicolai Sennels forklarer, at Pegida Danmark er en folkelig bevægelse for alle inspireret af den tyske ditto.

”Vi føler et behov for at lufte vores bekymring, og det har vi på fornemmelsen, der også er mange andre, der har. Vi er bekymrede for den vold, vi har set udspringe af den ekstreme islam i Mellemøsten, og som nu også ser ud til at ramme Europa, senest med tragedien i Frankrig,” lyder det fra Nicolai Sennels, der pointerer at den danske udgave af Pegida er mindre patriotisk end den tyske version.

Hvorfor overhovedet bruge navnet ”Pegida”, hvis I ikke er på linje med dem?

”Fordi der er en folkelighed i Pegida, som vi gerne vil lægge os op ad. Der er nogle aspekter, som vi ikke rigtig kan bruge. Som når de råber 'vi er folket' på den måde, de gør det, så virker det ekskluderende - og sådan har vi det ikke i Pegida Danmark. Vi laver vores egen skandinaviske udgave,” siger Nicolai Sennels.

Der har allerede været afholdt anti-islam-demonstrationer herhjemme i år. Den 5. januar, altså to dage før attentatet i Paris, var der i Haderslev mødt omkring 20 demonstranter op fra Stop Islamisering Af Danmark (Siad). Det er dog ikke sikkert, at terrorangrebet i Paris nødvendigvis vil give anti-islamiske grupper som Pegida og Siad mere vind i sejlene, vurderer ph.d.-studerende i politisk ekstremisme Chris Holmsted Larsen.

”Situationen er unægteligt anderledes i dag end for en uges tid siden, hvor der var demonstrationer i Haderslev. At den forfærdelige terrorsag i Frankrig pludselig rammer midt ned i det hele betyder dog ikke, at de her politisk ekstreme grupper nødvendigvis får større opbakning. Kigger man eksempelvis på situationen i Norge efter Breiviks angreb, så var det ikke noget, der gav vind i sejlene til den ekstreme højrefløj. Det var nærmere, som om folk besindende sig og fandt sammen. Og som det ser ud lige nu, er det også tilfældet i Frankrig, hvor terrorangrebene nærmere har manet til besindelse, eftertanke og sammenhold på tværs af religiøse skel,” siger Chris Holmsted Larsen.

Flere steder i Europa var der i aftes demonstrationer arrangeret af Pegida.

Knap 200 mennesker var således mødt frem i Oslo, da Pegida-bevægelsen for første gang holdt demonstration i Norge.

Men mens de omkring 200 mennesker befandt sig i området omkring rådhuset i Oslo, gik en moddemonstration med 500 mennesker fra Youngstorget til Stortinget.

”Jeg har en besked til Pegida: I siger, at I er modstandere af jihadisterne, men I er mere ens, end I tror,” sagde Bjørnar Moxnes ifølge Ritzau.

Moxnes er leder af partiet Rødt og talte for de demonstranter, der var samlet for at vise modstand mod Pegida.

”I slås mod det samme vrangbillede af islam, som jihadisterne kæmper for,” sagde Moxnes og betegnede de to grupper som ”hinandens nyttige idioter”.

I Tyskland gik i sidste uge omkring 18.000 mennesker med i en demonstration i Dresden, og tysk politi gjorde i aftes klar til at kunne håndtere en endnu større menneskemængde.

Også i andre tyske byer, blandt andre Berlin, Hannover og Kassel, var der varslet demonstrationer i aftes.