Prøv avisen

Antorini: Lettere at fravælge kristendom

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) fremlagde i går regeringens udspil til en folkeskolereform. Det vil fremover være lettere for forældre at fritage deres børn fra kristendomsundervisningen. Foto: Jens Nørgaard LarsenDanmark

Navneskift kommer ikke på dagsordenen, slår minister fast. Til gengæld lægger hun sig ud med Venstre om fritagelsesbestemmelsen

Skolefaget kristendomskundskab får indtil videre lov at beholde sit navn i stedet for at blive omdøbt til religion. Til gengæld bliver det lettere for de forældre, som ikke ønsker, at deres barn deltager, at opnå fritagelse.

Det fastslog børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S), da hun i går præsenterede regeringens udspil til en reform af folkeskolen.

Det eneste, vi vil foretage os med kristendomskundskab, er, at vi gerne vil afbureaukratisere proceduren for at blive fritaget. Vi synes, det er underligt, at man som forælder skal møde personligt op på skolen for at blive fritaget, siger Christine Antorini.

LÆS OGSÅ: Plads til at diskutere den kristendom, man undrer sig over

Dermed vil hun afskaffe en praksis, som blev indført i Ulla Tørnæs (V) ministertid først i 00erne om, at forældre ikke kan opnå fritagelse for deres barn, uden at skolelederen har haft en mulighed for i en samtale at forklare, hvad kristendomskundskab går ud på først og fremmest, at det ikke er et forkyndende fag.

Baggrunden var en mistanke om, at mange forældre med anden religiøs baggrund meldte fra til faget uden reelt at have sat sig ind i, at det er et rent kundskabsmeddelende fag.

Ifølge Venstres ordfører, Karen Ellemann, har samtalerne fungeret fint og begrænset antallet af elever, som blev fritaget for kristendomskundskab. Hun er derfor modstander af ministerens plan om afbureaukratisering:

Vi er ikke tilhængere af at afskaffe disse samtaler, som har haft en god effekt. Vi synes, det er væsentligt, at så mange elever som muligt deltager i undervisningen, som jo netop ikke er kristen forkyndelse, og som også har andre religioner end kristendom med.

I gårsdagens Kristeligt Dagblad gik to borgerlige ordførere fra K og DF i brechen for kristendomskundskab, efter at den socialdemokratiske børne- og undervisningsordfører, Troels Ravn, havde ytret til både Kristeligt Dagblad og Berlingske, at kristendomskundskab skal omdøbes til religion.

Efterfølgende har regeringspartierne dog slået fast, at det ikke er på dagsordenen i denne omgang. Denne melding glæder Karen Ellemann, som ligesom de andre borgerlige ordførere er modstander af et navneskift.

Vi mener, at det er væsentligt at holde fast i fagets navn, også selvom andre religioner indgår, så det er godt, at nogen i regeringsspartierne har luget de forkerte tanker ud igen, siger Karen Ellemann.