Arbejdet giver os mere og mere stress

Pensionsselskaberne har flere og flere kunder, der rammes af stress og må sygemeldes eller i psykologbehandling. Særligt de seneste år er det steget kraftigt.

Dårlig ledelse er ifølge stressforsker Einar Baldursson fra Aalborg Universitet en stor faktor i den stigende mængde stress.
Dårlig ledelse er ifølge stressforsker Einar Baldursson fra Aalborg Universitet en stor faktor i den stigende mængde stress. Foto: Scanpix/Henning Bagger.

Stress griber om sig i befolkningen og fylder mere og mere i statistikkerne.

Senest kommer pensionsselskabet PFA med en række opsigtsvækkende tal. PFA har fra 2014 til 2017 oplevet en stigning på 43 procent i antallet af anmeldte stresskader.

- En stigning på 43 procent er helt vildt, siger chef for strategisk sundhed i PFA Rikke Bay Haaber til Jyllands-Posten.

- Vi kaster ikke bare psykologer i nakken på folk, men 85 procent af skaderne på vores sundhedsforsikring bliver straksgodkendt, siger hun.

PFA har også lavet en undersøgelse blandt 13.500 kunder. Her svarer hver femte, at stress og andre psykiske problemer har begrænset dem i at udføre deres sædvanlige arbejde og almindelige aktiviteter i løbet af de seneste to uger.

Stressforsker på Aalborg Universitet Einar Baldursson genkender tendensen til det stigende problem. Og ikke mindst den stigende regning.

- Vi har også tidligere set tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og andre, som viser, at det her får konsekvenser.

- Prisen kommer jo langsomt. Over tid kan vi se, at den her udvikling i stressforekomster får meget betydelige omkostninger for samfundet, siger Einar Baldursson.

Pensionsselskabet Danica modtager også mange flere anmeldelser om skader efter stress. Psykiske lidelser er nu den største årsag til de erstatninger, Danica giver for tabt erhvervsevne.

- Det er slet ikke lige så tabubelagt at tale om stress længere, og der er heldigvis kommet mere fokus på området, siger Lone Ryberg, chef for skade og helbred i Danica.

Ifølge stressforsker Einar Baldursson er det især tre tendenser i arbejdslivet, der har givet stigningen i stressforekomster.

- Flere og flere har et arbejde, som de er meget motiverede for. Men belastningsmæssigt er der mere og mere kontrol og evaluering samt et større pres på at hele tiden yde mere og mere.

- Det er de ting, som til stadighed medfører forøgelse af stressbelastningen, siger stressforskeren.

Han mener, at især arbejdsgiverne bærer et ansvar for at få ændret udviklingen.

- Man er nødtvunget til at tage fat på udviklingen i moderne ledelse. Den ansvarlighed, som gerne skulle være bundet op på lederrollen, den er uddelegeret. Ledelse er en stor del af problemet, siger Einar Baldursson fra Aalborg Universitet.

I regeringen siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til Jyllands-Posten, at han tager stressproblemerne alvorligt. Han venter dog på anbefalingerne fra et ekspertudvalg inden for arbejdsmiljø, der aflægger rapport senere i 2018.

/ritzau/