Arkitekt Henning Larsen er død

Arkitekten Henning Larsen, der blandt andet har tegnet Operaen i København, er død. Han blev 87 år

ARKIVFOTO 2004 Foto: Bjarke ØRsted

Arkitekten Henning Larsen sov stille ind i sit hjem i København lørdag, oplyser Henning Larsens tegnestue. Han blev 87 år.

Henning Larsen blev ofte beskrevet som "lysets mester", og hans arkitektur er kendetegnet ved enkelhed, følsomhed og en næsten magisk brug af lyset.

I sin lange karriere har Henning Larsen stået bag en lang række betydningsfulde bygningsværker i både Danmark og udlandet.

Uden for Danmarks grænser er nogle af de vigtigste bygningsværker med Henning Larsens signatur udenrigsministeriet i Riyadh, Saudi-Arabien, universitetet i Trondheim og Malmø Stadsbibliotek.

Blandt Henning Larsens mest kendte bygninger i Danmark er Handelshøjskolen på Frederiksberg, Ny Carlsberg Glyptotek og Nordeas hovedsæde ved Københavns Havn.

Henning Larsen stod også bag Operaen i København, men det projekt endte i et bittert opgør mellem arkitekten og skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller.

Midt i processen i 2002 forlod Henning Larsen byggeriet af Operaen i protest mod Mærsk Mc-Kinney Møllers indblanding. Imod Henning Larsens vilje er det dog hans tegnestue, som lægger navn til den opera, der ifølge arkitekten blev ødelagt af skibsrederens indblanding.

Henning Larsen blev født i Videbæk i Vestjylland. Han blev uddannet som tømrer, før han blev optaget på Det Kongelige Danske Kunstakademis arkitektskole, hvor han senere underviste en lang årrække fra 1968 til 1995.

Efter yderligere studier i USA og Storbritannien og ansættelser i en række tegnestuer startede Henning Larsen sammen med en studentermedhjælper sin egen virksomhed i 1959.

I dag er der mere end 100 arkitekter ansat på Hennings Larsens Tegnestue på Vesterbrogade i København.

Henning Larsen modtog et væld af priser og hædersbevisninger. Senest Europa Nostra Prisen 2013 og i 2012 kunstens Nobelpris i arkitektur, Praemium Imperiale. I 2001 stiftede han Henning Larsen Fond, som har til formål at fremme og formidle arkitektur i bred forstand.