Arne Munk in memoriam

Pastor emeritus Carl P. Behrens skriver mindeord for Arne Munk

Digterpræsten Kaj Munks ældste nulevende søn, fhv. universitetslektor Arne Munk er død i en alder af 76 år. . Her fotograferet ved sit hjem ved Vedersø. Foto: Scanpix.
Digterpræsten Kaj Munks ældste nulevende søn, fhv. universitetslektor Arne Munk er død i en alder af 76 år. . Her fotograferet ved sit hjem ved Vedersø. Foto: Scanpix. Foto: Claus Fisker.

Digterpræsten Kaj Munks ældste nulevende søn, fhv. universitetslektor Arne Munk er død i en alder af 76 år.

Kampen om bevarelsen af Vedersø præstegård som et varigt og værdigt minde over digterpræsten Kaj Munk har måske været hårdere og mere opslidende for sønnen Arne Munk, end for nogen anden i dette land.

LÆS OGSÅ: Arne Munk er død

Han ejede nemlig faderens ukuelige og ubøjelige sindelag, som ikke lod sig nøje med blot den ydre skal af en præstegård, men som kæmpede for at bevare en kunstnerisk helhed, hvor både ånden og kunsten i digterpræstens dramatiske forfatterskab kunne afspejles og blive bevaret for eftertiden. Desværre døde han to måneder for tidligt til at kunne se og selv opleve det færdige resultat som en kunstnerisk helhed.

Bogstavelig talt har han fra sit livs morgen siddet på 1. parket når faderens dramaer gik over scenen. Han var både stolt og lykkelig over som 10-årig at kunne sidde på 1. række i Det kgl. Teater den 1. september 1945 sammen med sin mor og søskende til premieren på det nationale beredskabdrama fra 2. verdenskrig: Niels Ebbesen.

Arne Munks øjne og stemmeføring var genetisk så tæt på faderens, så man undertiden måtte forbløffes, når gnisterne fra det himmelske alter bogstavelig talt fløj ud af munden på ham. Det gjaldt især ved to lejligheder. Den ene var mindegudstjenesten i Maribo Domkirke 1994 i 50-året for drabet på digterpræsten Kaj Munk. Hendes majestæt Dronning Margrethe var til stede ved kortrappen, da fru Lise ved gudstjenestens begyndelse blev ført op ad kirkegulvet af sognepræst Sv.Aa. Nielsen, Toreby. Den dag stod Arne Munk på prædikestolen, medens broderen Mogens Munk stod for alteret i den kirke, hvor det store middelalderkrucifiks har sat sit varige aftryk i Kaj Munks digt fra 1921 Mester med den tunge tornekrone.

Den anden gang var foran Christiansborg slot i forbindelse med en demonstration mod abortens indførelse i Danmark, hvor Arne Munk under højlydte protester holdt en flammende tale, hvori han bl.a. kunne sige: Løgnens iskrystaller lagde sig som en ringmur om den oppustede sociallovgivning, der for den klart skuende fremstod som et bestikkelsesorgie med det ene formål at fastholde stemmekvæget i partibåsene og nære den opelskede almissegluskhed, løkken om halsen på enhver fribåren sjæl, fordelerstatens hovedfjende. I 1996 udgav han efterfølgende bogen: Kaj Munk og Fosterdrabet med en speciel dedikation til vennen og Kaj Munk-forskeren, professor Marc Auchet.

Carl P. Behrens, pastor emer., Soldalen 12, Gårslev

7080 Børkop