Arrangør af demonstration: Vi vil udstille, hvor latterligt det nye tildækningsforbud er

I aften finder en demonstration mod det nye tildækningsforbud sted i København. Vi vil udfordre loven ved selv at være tildækkede, siger arrangør

I morgen træder det omdiskuterede tildækningsforbud i kraft. Billedet er fra den 31. maj i år, hvor to kvinder i niqab ankom til Christiansborg, hvor tildækningsforbuddet blev vedtaget under et møde Folketingssalen.
I morgen træder det omdiskuterede tildækningsforbud i kraft. Billedet er fra den 31. maj i år, hvor to kvinder i niqab ankom til Christiansborg, hvor tildækningsforbuddet blev vedtaget under et møde Folketingssalen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

I dag træder tildækningsforbuddet i kraft, som forbyder personer at bære påklædning, der skjuler ansigtet i det offentlige rum. I den forbindelse finder en demonstration sted i København. Den er blandt andet arrangeret af Socialistisk Ungdomsfront, og Kristeligt Dagblad har talt med organisationens talsperson, Rasmus Hjorth, om tildækningsforbuddet, og hvad man håber at få ud af dagens demonstration.

Hvorfor er Socialistisk Ungdomsfront imod et tildækningsforbud?

Vi oplever i disse år en meget racistisk og fremmedfjendsk diskurs blandt de folkevalgte politikere fra regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, og det seneste eksempel er tildækningsforbuddet, som dybest set blot er et burkaforbud. Politikerne tror, at forbuddet vil komme til at mindske den sociale kontrol, som finder sted blandt særligt de muslimske kvinder her i landet, og at det vil øge deres mulighed for at komme ud på arbejdsmarkedet.

Hvad burde man fra politisk side gøre i stedet for at forbyde muslimske kvinder at bære burka og niqab?

I stedet for et forbud burde man lytte til de her kvinder og finde ud af, hvordan de tror, deres chancer for at komme ud på arbejdsmarkedet kan øges. Man bør styrke fagbevægelserne til at kunne organisere de her kvinder og på den måde gøre det til en vindersag for den enkelte at få et arbejde.

Den nye lov tvinger dem ud af den påklædning, de ønsker at bære, og de vil blive tilbageholdt eller få en bødestraf. Det indskrænker deres mulighed for at bevæge sig frit rundt og få et arbejde. Hvis det rent faktisk er sådan, at vi i Danmark ønsker at værne om vores frihedsrettigheder, så må vi følge dem selv i yderste konsekvens.

Hvad vil I opnå ved at demonstrere mod det nye tildækningsforbud?

Vi vil latterliggøre loven. Politiet vil nemlig være nødt til at håndhæve loven, når de ser, at vi er tildækkede. I og med at vores demonstration er lovlig, hvis formålet med den er anerkendelsesværdig, så vil politiet intet kunne stille op. Mener de, at vi har ret at bære vores tildækning, viser vi, hvor latterlig loven er. Ønsker de rent faktisk at håndhæve loven, vil vi beholde vores påklædning på og vise, at magtanvendelsen er den eneste måde at komme burkaer til livs. Dagens demonstration er en succes, hvis vi kan udstille den nye lovgivning. Det er uanset, om det bliver til sammenstød mellem demonstranterne og politiet.